4 tactici de comunicare eficienta

4 tactici de comunicare eficienta

Este foarte usor ca o discutie aparent calma sa isi schimbe cursul si sa devina violenta pentru interlocutori. Cum poti sa iesi din situatii neplacute, cu ajutorul diplomatiei in comunicare?

Urmatoarele tactici de comunicare s-au dovedit a fi de succes:

1) Fii logic

Cand ataci ideile cuiva, acea persoana va avea o reactie de tipul “lupta sau fugi”. Odata ce ai ajuns in punctul acela, este foarte greu sa te mai intorci la stadiul de intelegere.

Specialistii ne sfatuiesc sa punem in practica “acordul extrem”, care inseamna sa conduci punctul de vedere al interlocutorului si apoi sa il demontezi prin argumente logice, aratandu-i cum concluzia este ilogica.

2) Fii uman

Contrar informatiilor pe care le ai de la anumiti coach pe debate, argumentele nu sunt rationale. Tocmai de aceea este bine sa respecti perspectiva celeilalte persoane, indiferent cat de ridicola o crezi. Cand arati cuiva un respect, persoana respectiva va fi mult mai deschisa la propuneri.

Conexiunea emotionala este primul pas spre conversatia rationala.

3) Pune intrebari deschise

Intr-un debate, anumiti psihologi ne recomanda sa punem multe intrebari de genul: Cum ai schimba lucrurile daca ai avea foarte multi bani? Cum vrei sa arate viata ta peste trei ani? Cat de mult iti place jobul tau?

O astfel de abordare te ajuta si la job, transformand interactiunea competitiva in una cooperanta.

4) Fii increzator

Oamenii nu asculta de “cel mai destept” dintr-o incapere. Un studiu, realizat in anul 2013, a revelat ca oamenii asculta de cei care se poarta ca si cum stiu ceea ce este corect. Bryan Bonner, profesor de management la Universitatea din Utah, afirma ca oamenii cauta, in mod inconstient, indicatori ai unei expertize mai nonconformiste. Aceasta vine, de obicei, de la un om extrovertit si increzator, care stie si cum sa fie atent la cuvintele celuilalt.

 

 

Sursa: Business Insider

Autor: Skye Gould, Drake Baer

Traducere: Diana Petroiu