Anual, Romania pierde din cauza coruptiei 15% din PIB. Este vorba de douazeci si ceva de miliarde care fie ajung in buzunarul gresit, fie nu mai ies din buzunarul investitorului corect.
Din pacate, Romania ramane tara cu cel mai mare risc de coruptie din Uniunea Europeana. Un studiu comandat de Parlamentul European arata ca 15% din produsul intern brut al tarii se pierde din cauza coruptiei.
Pagubele se vad atat in mod direct, prin licitatii la care doar firma apropiata statului este conforma, dar si in mod indirect: companiile de buna credinta care nu mai vor sa participe la licitatii si la final rezulta un mediu necompetitiv, in care populatia plateste pentru bunuri si servicii de proasta calitate, dar care costa foarte mult.
Potrivit studiului, pretul coruptiei la nivelul Uniunii Eurpene este cuprins intre 179 de miliarde de euro pe an, dar poate urca si pana la 990 de miliarde.
Se pare ca o pierdere de 5 miliarde de euro anual este cauzata de achizitiile publice. Raportul subliniaza ca in tari precum Romania sau Polonia se pierd atat banii vest-europenilor, cat si a platitorilor de taxe romani sau polonezi.
Tocmai pentru ca in Romania si in Polonia se trimit multe fonduri europene exista riscul ca ele sa ajunga in buzunarul coruptiei.
Tot in raportul comandat de Parlamentul European se propune extinderea mecanismului Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), de sub care Romania vrea sa iasa cat mai repede.
De asemenea, o idee vizeaza infiintarea unui sistem online de achizitii publice la nivelul intregii uniuni, lucru care ar putea reduce pagubele anuale ale coruptiei cu circa 900 de milioane de euro.
Sursa: Digi 24