Sondaj: Romanii sunt nemultumiti de salarii, dar se tem sa negocieze cu patronii. Cum ceri o marire de salariu?

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/d0cd979a41a3c552c74d20b80a5c565bca0a1728.png
Foto: RisCo.ro

Cand vine vorba de salariu, 4 din 10 angajati romani sunt nemultumiti de banii primiti. Multi si-ar dori o marire, dar se tem de momentul negocierii cu patronii. 39,6% dintre participanti la un sondaj realizat in luna septembrie de platforma de recrutare online eJobs au declarat ca nu si-au mai negociat salariul de la angajare, iar 15,8% spun ca nici nu-si mai amintesc cand s-a intamplat ultima oara acest lucru.

 

Perceptia romanilor fata de veniturile salariale

Si-ar dori sa castige mai mult, sunt constienti de nivelul de munca si eforturile depuse, dar se tem sa negocieze. Sondajul realizat  de eJobs, in luna septembrie a acestui an, pe un esantion de 1.389 de respondenti, scoate la iveala nemultumirile romanilor legate de venituri, dar si temerile pe care le au in ceea ce priveste relatia cu superiorii. Intarzierea obtinerii unei mariri de salariu reprezinta o mare frustrare pentru angajati, dar cei mai multi renunta la idee inca din start.

Potrivit sondajului, 39,4% dintre participanti declara ca nu sunt multumiti de salariul lor, in timp ce 49,8% spun ca este ok, dar s-ar putea si mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemultumire din acest punct de vedere.

Totodata, sondajul mai arata ca 39,6% dintre participanti nu si-au mai negociat salariul de la angajare, pentru 18,4% a trecut mai mult de un an de la ultima negociere, iar15,8% spun ca nici nu-si mai amintesc cand s-a intamplat ultima oara acest lucru. Specialistii eJobs au si o explicatie:

Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs.ro:

Multi candidati se plang de faptul ca nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii si ca o astfel de discutie cu managerul lor le provoaca o stare accentuata de disconfort. Asta se intampla nu doar atunci cand poarta discutia din pozitia de angajat, ci si in fazele finale ale recrutarii. De asta, spre exemplu, aproape jumatate dintre respondenti au spus ca, de-a lungul carierei, cele mai multe majorari salariale le-au primit fara sa le ceara. 35,3% le-au primit doar dupa ce le-au cerut, in timp ce pentru 16,6% este greu sa faca o estimare”.

42% spun ca, o discutie in acest sens cu superiorii, ar putea sa le aduca un plus de maximum 10%, in timp ce 37,7% cred ca ar putea obtine intre 10% si 20%.

Cum negociezi o marire de salariu?

 

Asa cum am explicat si in articolele RisCo anterioare legate de remuneratie, ca sa te asiguri ca vei obtine marirea de salariu dorita, trebuie sa iei in calcul circumstantele in care o soliciti, sa iti pregatesti argumente clare si sa subliniezi corect implicarea in activitatea companiei.

-analizeaza-ti evolutia, munca prestata si construieste-ti argumente clare;

-pune accent pe calitate muncii tale si pe eforturi, rezultatele proiectelor tale si aportul in companie;

-nu apela in timpul negocierii la constrangeri: “Daca nu primesc mai multi bani, plec!”;

- analizeaza salariile din piata si argumenteaza marirea de salariu ca rezultat al muncii depuse, nu ca o nevoie personala;

-ramai deschis la alternative/ oportunitati (tichete de masa, decontarea transportului, abonamente, bonusuri per proiect)

Mai multe sfaturi aici: RisCo: Cum negociezi o marire de salariu in vremuri de criza?

Autor: RisCo.ro