Sistemul e-Factura, obligatoriu de la 1 iulie 2024. Fara sanctiuni in primele 3 luni din 2024.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/a728834cbdee69f3b27b1cf82428673369df0528.png
Foto: RisCo.ro

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024, potrivit proiectului de lege privind instituirea de masuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finantelor. Potrivit proiectului, sistemul national e-Factura va fi instituit in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si, ulterior, se va trecere la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024.

 

Sistemul e-Factura va contribui la cresterea colectarii veniturilor la bugetul de stat

Instituirea sistemului de raportare a facturilor e-Factura la transmiterea obligatorie a facturilor in relatia B2B ar urma sa contribuie la cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, dar si la reducerea evaziunii fiscale, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finantelor.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, vor avea obligatia de a transmite facturile in e-Factura, in relatiile comerciale de tip B2B, urmatoarele categorii:

  • operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO eFactura;
  • persoanele impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania si care sunt efectuate in relatia cu institutii publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G (astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) si art.6 din OUG nr. 120/2021- cadrul general al e-Factura);
  • operatorii economici – persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Potrivit proiectului, “termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii”.

Sanctiuni de la 1000 lei la 10.000 de lei

Desi implementarea sistemului de raportare a facturilor va incepe la 1 ianuarie 2024, in primele trei luni nu vor fi aplicate sanctiuni, aceasta reprezentand perioada de gratie.

Ulterior, proiectul de lege prevede sanctiuni pentru nerespectarea termenului de raportare, astfel:

  • de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari,
  • 500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii
  • lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

 

O alta regula ce va fi aplicata de la 1 iulie vizeaza destinatarii facturilor electronice.  In relatiile B2B, acestia sunt obligati sa nu inregistreze facturi neraportate in e-Factura, iar in relatiile B2G, sa nu faca plati in baza facturilor neraportate in e-Factura.

Autor: RisCo.ro