Romanii, printre europenii cu cele mai multe ore de munca pe saptamana. Care domenii sunt cele mai solicitante?

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/c62639f06ce2ac6246dfe76fd390897c7ac8067c.png
Foto: RisCo.ro

Romanii muncesc mult, dar cat de eficient? Este un aspect care ar trebui sa ridice semne de intrebare autoritatilor si specialistilor in domeniul resurselor umane. Potrivit statisticilor europene, Romania se numara printre tarile cu cele mai multe ore de lucru pe saptamana, in randul populatiei active. De cealalta parte a baricadei, austriecii si nemtii presteaza cele mai putine ore de lucru pe saptamana. Si totusi, vorbim despre tari cu economie dezvoltata si un nivel de trai ridicat comparativ cu tara noastra.

 

Cate ore pe saptamana lucreaza europenii?

Cel mai recent raport Eurostat arata ca in 2023, numarul orele de lucru saptamanale efective pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 20-64 de ani in locul lor de munca principal, in UE, a fost in medie de 36,1 ore.

Paradoxal, tarile considerate mai sarace, au cele mai lungi saptamani de lucru: Grecia (39,8 ore), Romania (39,5), Polonia (39,3) si Bulgaria (39,0).

In schimb, Olanda a avut cea mai scurta saptamana de lucru (32,2 ore), urmata de Austria (33,6) si Germania (34,0).

Romania teoretic respecta legislatia muncii, problema se pune daca muncim sau nu eficient. Potrivit Codului Muncii, “pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana; in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana”.

Totodata, legislatia prevede ca: “durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare”.

Exista si exceptii, in care: “durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana”.

Cand vine vorba de eficienta, alte tari au optat pentru programul de lucru de 4 zile pe saptamana si trei de odihna, considerata o varianta care creste productivitatea. Romania nu a implementat inca acest sistem.

O alta idee sugerata de psihologi si sociologi este de a scurta ziua de lucru in loc de saptamana de lucru, acestia considerand ca munca de 6 ore in loc de 8 ar fi o varianta care maximizeaza productivitatea.

In ce domenii sunt prestate cele mai multe ore de lucru?

La nivel european, potrivit datelor Eurostat, in 2023, activitatile economice care au inregistrat cea mai lunga saptamana de munca au fost:

  • agricultura, silvicultura si pescuitul (41,5 ore efective de lucru)
  • minerit si exploatare (39,1)
  • constructii (38,9)

In timp ce cele mai scurte saptamani de lucru au fost inregistrate in educatie (31,9) si arte, divertisment si recreere (33,0).

Autor: RisCo.ro