Romanii, nefericiti la locul de munca. Studiu: 51% au luat masuri pentru a combate epuizarea profesionala

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/ceddb5bcb14f8ce4f208c9751bb0197b5b08a916.png
Foto: RisCo.ro

Pentru cei mai multi romani, locul de munca este o necesitate pentru a-si asigura traiul de zi cu zi, insa in egala masura o corvoada. Epuizarea profesionala a devenit un fenomen si in Romania. Un studiu recent, realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research, arata ca doar 34% dintre romani merg la munca cu placere. Totodata, 65% dintre romani declara ca au observat colegi afectati de sindromul burnout la locul de munca.

 

Surse de stres la locul de munca

De la activitatea prestata, interactiunea cu clientii, relatia cu sefii si colegii, pana la orele suplimentare, toate aceste elemente reprezinta surse de stres la locul de munca, pentru multi dintre romani. Nu este de mirare ca foarte multi dintre noi ajung in pragul burnout-ului.

Studiul realizat de Reveal Marketing Research arata ca  65% dintre romani au observat colegi afectati de sindromul burnout, iar 66% dintre romani sunt nefericiti la locul de munca. 

19% dintre romani nu sunt multumiti de locul lor de munca actual, considerand ca nu sunt platiti suficient si ca nivelul de stres este ridicat. Aceasta atitudine fata de locul de munca este regasita in special in cazul celor cu varste cuprinse intre 45-55 de ani (24%) si a celor cu venituri mici, sub 3000 RON (33%), mai arata studiul mentionat.

Principalele surse de stres in randul angajatilor identificate in urma studiului sunt:

  • volumul mare de munca (42%)
  • plafonarea salariului (33%)
  • preluarea excesiva de responsabilitatilor (33%)
  • interactiunea cu clienti dificili (24%)

Romanii cauta solutii pentru a combate epuizarea profesionala

Jumatate dintre romanii participanti la sondaj (51%) au declarat ca au luat initiative pentru minimizarea nivelului de stres la locul de munca, in special cei cu varste intre 18-24 ani (58%) si cei cu venituri mari peste 5000 RON (57%).

Metodele principale de combatere a stresului la locul de munca mentionate au fost:

  • concediile de odihna (41%)
  • petrecerea timpului in oras sau sesiuni de shopping (37%)
  • relaxarea prin ascultarea de muzica (29%)
  • pauze mai lungi si dese (26%)

12% au mentionat o crestere a consumului de substante precum tutunul sau alcoolul pentru a face fata stresului, iar 8% au apelat la serviciile unui terapeut sau psiholog.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online in perioada 24.04 -03.05.2024 pe un esantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Marimea esantionului a fost de 1005 respondenti. 

Autor: RisCo.ro