Romania, partial in Schengen, din martie 2024. Ce avantaje vor avea romanii?

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/c07c2dc78b46fb39f6d18eca855ea965b6af9550.png
Foto: RisCo.ro

Ultimele zile din 2023 aduc o veste mult asteptata de Romania. Autoritatile au reusit sa obtina un acord politic pentru extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria cu frontierele aeriene si maritime. Masura va fi aplicata din martie 2024, urmand sa fie continuate negocierile si pentru frontierele terestre.

 

Romani, vis partial implinit dupa 13 ani de asteptare

Ministerul de Interne a anuntat, miercuri seara, ca a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria si Bulgaria pentru extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria cu frontierele aeriene si maritime incepand cu martie 2024.

Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

"In data de 23 decembrie 2023 Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic impreuna cu ministerele omologe din Austria si Bulgaria privind extinderea Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria si aplicarea acquis-ului comunitar Schengen in Romania si Bulgaria la frontierele aeriene si maritime incepand cu luna martie 2024, precum si discutarea in 2024 a aplicarii acestuia la frontierele terestre in stransa legatura cu masurile compensatorii privind intarirea controlului la frontiere si aplicarea Acordului Dublin. In consecinta, pe parcursul zilelor de 26 si 27 decembrie au avut loc discutii pe canale diplomatice, intre ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care sa incorporeze juridic respectivul acord politic. Materializarea acordului politic intr-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua si pe 28 decembrie 2023", a precizat ministrul, printr-o postare pe pagina oficiala.

 

Asadar, din martie 2024, romanii vor beneficia de avantajele spatiului Schengen, momentan doar pe cale aeriana si maritima.

Ce este spatiul Schengen si care sunt avantajele?

Spatiul Schengen acopera peste 4 milioane de kilometri patrati, cu o populatie de aproape 420 de milioane de persoane, si include 27 de tari: 23 dintre cele 27 de state membre ale UE si toate statele membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia).

Tarile membre au eliminat controalele la frontierele lor interne, atat terestre, cat si aeriene si maritime. Aceasta zona a fost numita dupa Acordul de la Schengen, semnat in 1985.

Avantajele aderarii la spatiul Schengen:

-libertatea de miscare

-urmarirea transfrontaliera a infractorilor

-supravegherea transfrontaliera a suspectilor

-asistenta operationala reciproca

-schimburi directe de informatii intre autoritatile politienesti

-politica comuna de vize (o viza emisa de una dintre tarile membre este valabila pentru intreaga zona)

-eliminarea controalelor la frontiere

-armonizarea politicilor de azil si migratie intre tarile membre.

-Sistemul de Informatii Schengen (SIS): Un sistem de schimb de informatii care ajuta la controlul persoanelor care intra sau ies din spatiul Schengen si la monitorizarea obiectelor furate sau pierdute.

SIS furnizeaza instructiuni autoritatilor cu privire la modul in care acestea pot reactiona atunci cand este gasita o persoana sau un obiect, cum ar fi: arestarea unei persoane cautate, protectia unei persoane disparute vulnerabile, confiscarea unui obiect ilegal sau furat.

Autor: RisCo.ro