Unul dintre sectoarele cu cel mai mare avant in ultimii ani se clatina. Romania nu mai e Rai pentru dezvoltatorii imobiliari. Cresterea preturilor la materiale, impredictibilitatea din piata, scaderea cererii, pe fondul crizei, dar si schimbarile fiscale au afectat serios firmele cu proiecte in constructii. O analiza realizata de Frames, companie specializata in servicii de consultanta strategica si de dezvoltare pentru mediul de afaceri, arata ca peste 70% dintre firmele cu proiecte in constructii prezinta risc de insolventa.
Judetele cu risc mare si foarte mare de insolventa pentru dezvoltatorii imobiliari
Sectorul imobiliar a fost pe val in ultimii ani. Cladirile rezidentiale, dar si cladirile de birouri, au aparut ca ciupercile dupa ploaie in Romania. Pentru o perioada de timp, tara noastra a devenit un mic paradis pentru dezvoltatori. Criza, dar si efectele modificarilor regimului fiscale si-au pus amprenta.
Frames a analizat datelor financiare furnizate de Ministerul Finantelor si Registrul Comertului despre companiile axate pe dezvoltarea proiectelor de constructii, pentru cladiri rezidentiale si nerezidentiale.
Analiza arata ca datoriile dezvoltatorilor imobiliari din Romania au crescut la peste 100 de miliarde de lei in 2023. Astfel, dintre cele 7158 firme de dezvoltare a proiectelor de constructii:
- 70% - risc foarte mare de insolventa
- 4% - risc mare de blocaj economic
- 4% - risc mediu de faliment
- 22% - risc scazut sau foarte scazut de dificultati financiare.
In topul zonelor unde se afla cei mai multi dezvoltatori imobiliari cu probleme financiare si risc, pe primul loc este capitala- in Bucuresti 2300 dintre cei 3000 de dezvoltatori imobiliari aveau un risc mare si foarte mare de insolventa.
Pe locul urmator este Cluj, unde din cele 623 de firme 453 au fost identificate cu probleme majore; Timis -383 firme cu risc mare si foarte mare de faliment si Constanta – 217 dezvoltatori cu risc major de insolventa.
Adrian Negrescu, managerul Frames:
„In marea lor majoritate sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiara redusa, dependenti de cashflow si de dinamica pietei, vulnerabili in fata modificarilor financiare – cresterea taxelor, a costurilor operationale in general si scaderea cererii de locuinte. Capacitatea lor financiara este grevata, in prezent, si de nivelul creditelor contractate – ale caror costuri au crescut semnificativ”.
Printre factorii care au dus la pierderi: cresterea preturilor la materialele de constructii, utilitati, cheltuieli operationale, accesul tot mai dificil la creditare pentru majoritatea populatiei, scaderea puterii de cumparare, modificarile fiscale.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o scadere de 8,5% a volumului constructiilor rezidentiale in 2023.