In viata nu e ca-n filme! Desi aceasta perioada ar trebui sa aduca o atmosfera de sarbatoare, bucurie, impacare si sentimente mai bune, apropierea Craciunului aduce o presiune majora, care se resimte atat in familie, cat si la locul de munca. Randamentul este mai scazut, uneori se reduce si motivatia si apar frustrarile, totul culminand cu epuizarea. Psihologii au o explicatie pentru aceste schimbari de comportament si starile emotionale negative. Ce ne aduce in pragul epuizarii?
- Suprasolicitarea
Suprasolicitarea angajatilor din aceasta perioada din an ii predispune la stres, stari de epuizare si frustrare. Dupa un an dificil, oamenii isi doresc sa recapete macar spre final echilibrul dintre viata profesionala si cea personala. Pentru ca se apropie sarbatorile sunt cu gandul la familie, isi doresc momente de relaxare, insa pana la zilele libere au de finalizat proiecte, de gandit noi strategii, de pus la punct planul pentru anul urmator, activitatea fiind mult mai intensa in luna decembrie.
- Asteptarile neimplinite
Daca isi dau totusi interesul sa aiba o productivitate ridicata, chiar si in conditii de oboseala si stres, angajatii se asteapta si la recompense. Asteptarile neimplinite sunt un motiv in plus de frustrare, la final de an. Majorarile de salariu, bonusurile de performanta, primele de sarbatori, dar si oportunitatilor de dezvoltare in cariera si de a avansa in functie se numara printre asteptarile angajatilor, la final de an. Atunci cand nu se concretizeaza, sunt dezamagiti si randamentul este mult mai scazut.
- Pregatirile de sarbatori
Chiar daca aceasta perioada este mai solicitanta, resursele noastre sunt aceleasi, poate chiar mai reduse. Astfel, aglomeratia din trafic, cumparaturile pentru masa de sarbatori, goana dupa cadouri, imbinate cu agitatia de la locul de munca si schimbarile de ultima ora, ii aduc pe multi in prag de burnout.
- Social-media vs. viata reala
Stereotipurile prezente in social-media, imaginile cu familii fericite, cadouri in jurul bradului, case decorate ca-n povesti, oameni in vacante la ski sau tari exotice, ne alimenteaza frustrarea si sentimentul de esec, dar pot duce si la accentuarea depresiei si a anxietatii in perioada aceasta. Faptul ca tu trebuie sa stai peste program pentru a finaliza un proiect in prag de sarbatori si sa participi la sedintele interminabile, in timp ce prietenii virtuali se bucura de atmosfera de sarbatoare genereaza o stare de dezamagire care duce la scaderea randamentului profesional. Un alt element care ne provoaca frustrare il reprezinta asteptarile nerealiste legate de familie, prieteni, momentele cu cei dragi. De cele mai multe ori, aceste momente nu se concretizeaza si reprezinta o deceptie in plus care ne afecteaza.