Traim vremuri cu schimbari radicale, tehnologii de ultima generatie si adaptarea este cheia supravietuirii. Atat in viata personala, cat si in cea profesionala, lucrurile se precipita de la o zi la alta, cerintele si nevoile se schimba, iar totul pare ca se intampla accelerat. Epuizarea este boala lumii moderne. Cu totii suntem intr-o goana dupa succes si implinire, dar cati dintre noi reusesc real sa le obtina? Cand vine vorba de cariera, ne sunt propovaduite peste tot secrete ale succesului. In realitate, toate se rezuma la cateva reguli simple, multa ambitie si curaj. Iata 4 sfaturi oferite de consultantii RisCo, care te pot ajuta in evolutia profesionala:
- Fa ceea ce iti place!
Cam de aici porneste totul. Daca nu iti place ceea ce faci, daca ti-au decis altii cariera sau pur si simplu ai facut o alegere nepotrivita, nu te astepta sa atingi succesul cu adevarat. Rezultate bune poti avea, realizarile vor aparea, dar sentimentul real al succesului va fi greu de atins. De ce? Pentru ca succesul inseamna sa resimti si o satisfactie de pe urma muncii tale, sa simti ca ai o contributie in societate, sa faci ceva benefic, dar sa ai si sentimentul de implinire, sa simti ca esti in locul potrivit. Astfel, desi munca va fi dificila, iar procesul indelungat, vei sta deoparte de epuizarea psihica, de golul din interior.
- Construieste-ti o strategie!
Te va ajuta sa ramai productiv si sa evoluezi catre cariera de succes pe care ti-o doresti. Nu pleca niciodata la drum fara un plan, te vei pierde pe parcurs. Strategia insemana sa stii ce vrei, ce poti face pentru a obtine acel lucru, sa iti stabilesti etape si obiective, sa actionezi. Daca nu ai o viziune si un plan, risti sa iti epuizezi resursele luptand pe mai multe fronturi si fara un rezultat concret.
- Curaj, ambitie, determinare!
Acest trio te va ajuta sa iti atingi obiectivele si in acelasi timp sa nu te lasi doborat de obstacole. Asa cum spuneam, cuvantul-cheie in societatea actuala este adaptarea: la nou, la schimbari, la imprevizibil. Daca nu ai curajul sa-ti asumi riscuri si determinarea sa lupti pentru visul tau, te vei epuiza incercand sa-i multumesti pe ceilalti. Totodata, desi vei munci mult, satisfactia va intarzia sa apara, iar productivitatea reala va fi scazuta.
- Trateaza-te cu rabdare si respect!
Daca aplici regula aceasta doar pentru cei din jur si uiti de tine, dar ai o dubla masura in privinta relatiei cu ceilalti si a relatiei cu tine, opreste-te! Daca in cazul relatiilor cu ceilalti te ghidezi dupa conduita sociala, trebuie sa ai o conduita sanatoasa si fara de propria persoana. Multi se epuizeaza si isi rateaza visul pentru ca nu-si acorda rabdare suficienta pentru a-l implini si nici nu se respecta: pauze, odihna, momente de relaxare, care sa incarce bateriile si sa ofere impulsul necesar. Sa muncesti pana la epuizare pentru o cariera nu inseamna ca vei obtine succesul, din contra, risti sa nu atingi linia de finish. Este important sa ai un echilibru intre viata ta si munca, intre sfera personala si cariera.