Pericolele lui “poti mai mult”! Cand si de ce este important sa te opresti?

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/eab6def20689b1dbff5dedad0ce6670d45f412ef.png
Foto: RisCo.ro

Probabil ca te-ai regasit si tu macar o data in situatia in care ti-ai spus “pot mai mult” sau in care cei din jurul tau, sefi, colegi sau chiar persoane apropiate, ti-au dat replica “hai, ca poti mai mult de atat”. Aceste cuvinte, desi aparent au rolul de a te incuraja si de a te impulsiona sa faci mai mult, mai bine, in realitate pot fi foarte daunatoare. Repetandu-ti “pot mai mult” de fiecare data cand simti ca nu mai reusesti sa faci fata unei situatii, nu faci decat sa pui presiune pe tine. Atunci cand le permiti celorlalti sa pretinda mai mult de la tine, in mod repetat, alimentezi un comportament toxic. In ambele situatii, tu esti cel care suporta consecintele. Consultantii RisCo.ro iti explica efectele negative ale lui “pot mai mult”, cand si de ce este important sa te opresti:

1. Suprasolicitarea

Este un efect generat de mentalitatea lui “pot mai mult”, aplicata in mod gresit. Este bine ca iti doresti sa realizezi proiecte mai bune, ca ai aspiratii, ca iti doresti sa evoluezi permanent, insa este important sa stii cand sa te opresti. Odihna, relaxarea, echilibrul viata profesionala-viata personala sunt elemente esentiale pentru a-ti pastra atat sanatatea, cat si pentru a-ti asigura performanta pe termen lung. Atunci cand simti ca ai obosit sau cand o sarcina de lucru sau un proiect te-au solicitat foarte mult, trebuie sa inveti sa iei o pauza. Nu inseamna ca nu esti suficient de bun si nici ca nu iti pasa de jobul tau, ci ca in acel moment este necesar sa iti incarci bateriile.

2. Nemultumirea constanta

Cu cat pui mai multa presiune pe tine, cu atat vei resimti o nemultumire constanta fata de munca si eforturile depuse si iti vei minimiza realizarile. O gandire corecta si sanatoasa este sa privesti obiectiv la ce ai realizat, sa vezi partile bune si sa te gandesti la cum poti imbunatati performantele fara sa te critici si fara sa te simti vinovat ca nu ai facut mai mult. La fel se aplica si in cazul celor din jur. Daca accepti un comportament toxic al sefilor care pretind in mod repetat si nejustificat mai mult de la tine, in timp le vei alimenta sentimentul de nemultumire constanta fata de tine si munca ta.

3. Asteptari nerealiste

Reprezinta o alta consecinta a gandirii “pot mai mult”. Este important sa iti setezi obiective sis a tinti mai sus de fiecare data, dar nu intr-un mod neconstructiv. Daca la orice pas iti vei spune “pot mai mult de atat” desi realist deja dai un randament bun, in primul rand va aparea frustrarea, iar ulterior iti vei crea si asteptari nerealiste.

4. Perfectionism toxic

Si in cazul tau, dar si in cazul celor din jur. Daca la fiecare pas iti spui sau auzi de la ceilalti “ poti mai mult”, apare si perfectionismul toxic- mai exact ganduri negative despre tine si performantele tale, o evaluare negativa a activitatii tale atunci cand nu reusesti sa atingi propriile standarde imaginate/impuse, anxietate si burnout. Incearca sa iti schimbi modul de abordare cu unul mai intelegator si incearca sa stai departe de tentatia de a realiza orice sarcina, oricat de mica, la un nivel excelent. Unele tin doar de rutina.

Autor: RisCo.ro