O altfel de discriminare la locul de munca: starea civila. Angajatii fara familii, predispusi la ore suplimentare si delegatii

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/640e36bac1c22cdb0a94a5b2c3e7c9419ee1282e.png
Foto: RisCo.ro

Daca ai un loc de munca si inca nu ti-ai intemeiat o familie s-ar putea sa te regasesti in randurile de mai jos. Pastrarea echilibrului intre viata personala si cea profesionala este o misiune dificila, insa atunci cand intervine si o forma de discriminare la locul de munca, lucrurile se complica. In practica, au devenit tot mai dese situatiile in care un angajat necasatorit sau fara copii ajunge sa fie solicitat frecvent pentru ore suplimentare, weekenduri lucrate sau delegatii. Motivul principal? Nu are alte obligatii! Desi este o explicatie des utilizata, in fapt, este o forma de discriminare ...pe criteriu de stare civila.

 

N-ai obligatii...faci "voluntariat" pentru colegi

 

Nu este o noutate, insa pe fondul presiunii tot mai mari a societatii, a economiei instabile si a dezechilibrului din piata muncii, angajatii au ajuns sa se planga de situatiile in care angajatorul le cere munca suplimentara. Numai ca, atunci cand apar intrebari de felul: "Cine sta peste program astazi? Cine poate sa vina sambata la munca pentru a finaliza proiectul? Avem nevoie sa fim prezenti la targul din strainatate, cine se ofera?", apar si discriminarile.

Merge Popescu pentru ca "N-ai nevasta si copii acasa". Sau..."Maria, hai draga ca n-ai copii sa-ti planga acasa!".

Atunci cand vorbim de o situatie singulara, in care un angajat "fara obligatii" tine locul unui coleg care are nevoie de timp pentru familie, poate fi trecuta cu vederea. Dar, simpla presupunere ca un angajat necasatorit/fara copii nu are nevoie de timp liber, de odihna sau relaxare, reprezinta o greseala majora in managementul unei companii.

Desi se practica toleranta fata de colegul caruia i s-a imbolnavit copilul si nu poate ajunge la munca sau care pleaca mai devreme pentru ca are sedinta cu parintii, aceasta intelegere ramane la latitudinea angajatului "fara obligatii". El poate accepta sau nu sa tina locul in mod repetat unui coleg, sa termine munca altui coleg, iar pentru activitatea suplimentara depusa trebuie sa fie remunerat (orele suplimentare).

Totusi este gresita practica de a profita de statutul de parinte in defavoarea altui coleg, la fel cum este gresit ca angajator sa obligi un angajat sa accepte o astfel de situatie.

Angajatii cu familii si copii beneficiaza prin lege de facilitati importante (concediu crestere copil, concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, zi libera in prima zi de scoala, etc), dar care nu trebuie sa ii afecteze pe ceilalti angajati, prin suprasolicitarea lor.

Autor: RisCo.ro