Nu-ti poti lua concediu de odihna, de sarbatori? Vezi pana cand poti solicita zilele libere!

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/58a4da8ba3f5d0d3f3c344dfe41b624b5a1d9c6d.png
Foto: RisCo.ro

Fiecare angajat are dreptul la zile libere platite. Potrivit Codului Muncii, durata concediului de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare. Este obligatorie alocarea unui concediu de odihna de cel putin 10 zile lucratoare neintrerupte, in situatia in care angajatul opteaza pentru programarea fractionata a concediului. Pentru ca se apropie perioada sarbatorilor de iarna, multi angajati si-ar dori sa profite acum de zilele de concediu pentru a putea merge in vacanta la schi sau pentru a petrece momente alaturi de cei dragi. Numai ca, uneori nu este posibila alocarea zilelor de concediu fix in luna decembrie, recunoscuta ca o luna aglomerata. Cum 2023 se incheie, dar mai ai totusi zile de concediu, poti profita de ele si in anul urmator.

Cand se poate recupera concediul de odihna pe care nu l-ai luat in 2023?

Luna decembrie aduce numaratoarea inversa pana la incheierea anului 2023. Pentru multi dintre angajati a fost un an epuizant, greu si cu numeroase provocari. Este astfel de inteles nevoia de odihna. Solicitarea concendiului de odihna in aceasta perioada se loveste insa in multe cazuri de un refuz al angajatorului. Motivele: aglomerarea sarcinilor pe final de an, sedintele de final de semestru, planificarea bugetelor pentru anul urmator.

Desi refuzul poate reprezenta motiv de frustrare pe moment, trebuie sa stii ca nu vei pierde zilele libere!

Potrivit legislatiei muncii din Romania, in cazul in care salariatul nu poate efectua concendiul de odihna la care are dreptul in anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat sa-I acorde concediul neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Asadar, daca mai ai zile de concediu ramase din 2023 si nu te poti bucura de ele pana la finalul acestui an, este dreptul tau sa soliciti angajatorului sa ti le acorde pana in vara anului 2025.

Bani in loc de zile de concediu: doar la incetarea contractului

Pe langa recuperarea zilelor de concediu ramase din 2023 in “18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual”, legislatia prevede si compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, insa doar in cazul incetarii contractului de munca.

Potrivit Codului Muncii, un angajat nu-si poate pierde automat dreptul la concediul anual platit, doar prin faptul ca nu a solicitat concediul, iar daca angajatorul nu-ti acorda dreptul la concediul de odihna poti sesiza Inspectoratul Teritorial de munca sau poti opta pentru actiune in instanta.

 

Autor: RisCo.ro