Noua aplicatie e-Factura, disponibila pentru micii contribuabili. Vezi cum functioneaza!

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/57eee0e63a3f1b529f76bac92a5b3b510b4fb8e6.png
Foto: RisCo.ro

Sistemul e-Factura, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2024 in relatia business-to-business, da in continuare batai de cap atat antreprenorilor, cat si contabililor. Pentru a-i sprijin pe micii contribuabili, Ministerul Finantelor a lansat o varianta simplificata a aplicatiei e-Factura. De astazi, aplicatia poate fi folosita pentru facturare.



Aplicatie rapida si gratuita pentru contribuabilii mici

Noua aplicatie lansata este destinata celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit si usor de folosit, potrivit ministrului Marcel Bolos.

Versiunea imbunatatita vine cu o interfata intuitiva si functionalitati mai usor de utilizat, astfel incat fiecare utilizator sa poata emite facturi in conformitate cu cerintele fiscale.

Printre caracteristicile cheie ale noii variante simplificate se numara:

aplicatia web de completare a facturii intr-un format simplificat raspunde solicitarilor venite din partea microintreprinderilor, ce nu utilizeaza in mod curent elemente operationale complexe.

a fost redesenata pentru a include automat ghidaje ( codul tipului facturii este prestabilit la 380, codul monedei este exclusiv RON) si bife pentru a afisa elementele de identificare obligatorii in functie de categoria de platitor de TVA.

au fost restranse nomenclatoarele de TVA la cele utilizate frecvent pentru tranzactii domestice si incluse procentele de taxa sub format selectabil.

Alte modificari in sistemul e-Factura

Potrivit Ministerului Finantelor, aplicatia extinsa este acum disponibila si in limba engleza, pentru contribuabilii nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA ce au obligatia de raportare a facturilor emise pentru livrari/prestari pe teritoriul Romaniei, urmand ca in perioada urmatoare sa fie tradusa si cea simplificata.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.



Autor: RisCo.ro