Statistici ingrijoratoare in Romania. Datele oficiale ale Institutului National de Statistica pentru 2022 arata ca rata saraciei relative in tara noastra a fost de 21,2%. Ce inseamna asta? Daca in anul 2022 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie s-ar fi situat sub pragul saraciei relative. In anumite regiuni, 47% din populatie este in risc de saracie si excluziune sociala.
Veniturile si conditiile de viata din Romania
INS a publicat recent cifrele oficiale privind nivelul de trai din Romania, dar si populatia aflata in risc de saracie si excluziune sociala, la nivelul anului 2022. Desi s-a inregistrat o scadere, comparativ cu 2021, populatia aflata in risc este in continuare numeroasa. Numarul persoanelor sarace a fost, in anul 2022, de 4029 mii persoane, mai putine cu 278 mii persoane fata de anul 2021.
Cea mai inalta incidenta a saraciei s-a intalnit in randul persoanelor de 0-17 ani (27,0%) si a celor de 18-24 ani (26,5%). Sunt copiii si tinerii Romaniei, cei ce vor asigura viitorul acestei tari, dar care isi duc traiul in saracie, afectati de deprivare materiala si sociala severa.
Potrivit INS, rata saraciei persoanelor care traiau in gospodarii cu minori si tineri de 18-24 ani dependenti a fost 23,5% in anul 2022.
Dependenti de pensii si ajutoare sociale
Din pacate, pentru multi romani, veniturile din pensii si ajutoare sociale reprezinta singura sursa pentru a se putea intretine.
Daca in anul 2022 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (45,0%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (de 65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 84,8%, ar fi fost in stare de saracie relativa. Lipsa acuta a resurselor financiare face ca unele persoane sa nu isi poata permite detinerea unor bunuri, efectuarea unor plati sau consumul unor produse care, in stadiul actual de dezvoltare economico-sociala, reprezinta un minimum de elemente necesare unui trai decent.
Rata riscului de saracie sau excluziune sociala
Rata riscului de saracie sau excluziune sociala a fost de 34,4%, in anul 2022, corespunzatoare unui numar de 6,5 milioane de persoane. Din datele fociale, femeile sunt mult mai afectate decat barbatii. Totodata, ponderea persoanelor in varsta de 65 de ani si peste care se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala a fost de 37,2%.
Cea mai mare rata a riscului de saracie sau excluziune sociala s-a inregistrat in regiunea Sud-Est (46,9%), urmata indeaproape de regiunea Sud-Vest Oltenia (44,7%), iar cea mai mica rata s-a observat in regiunea Bucuresti-Ilfov (19,2%).