Frica reprezinta o piedica in toate aspectele vietii noastre, chiar si in cariera. Atunci cand alegi sa iti construiesti o afacere, dupa entuziasmul unui nou inceput apar si gandurile negative si frica de esec. Nu este ceva anormal, si cei mai mari oameni de afaceri au trecut prin asta, insa este important sa depasesti temerile si sa actionezi in baza unei strategii. Consultantii RisCo.ro iti vin in sprijin cu sfaturi utile despre cum poti trece peste frica de esec in business si cum iti poti cladi un business intr-un mod echilibrat:
1. Controleaza-ti gandurile
Totul porneste din mintea ta! Fricile au legatura cu imaginatia. Practic, iti imaginezi scenarii negative care se pot intampla la un moment dat sau nu. Daca esti la inceputul afacerii, iar clientii mari nu au aparut inca, ai cheltuit sume semnificative pentru a pune bazele business-ului si ai oameni in subordine care depinde de tine, cel mai gresit comportament este sa te blochezi cu ganduri negative. In primul rand, pune-ti ordine in ganduri! Elimina scenariile negative care te tin pe loc, cauta solutii de dezvoltare, comunica si fa-ti conexiuni! Daca inceputul nu este unul rasunator nu inseamna ca afacerea este sortita esecului.
2. Informeaza-te si actioneaza!
Probabil ai simtit frica de a nu stii de unde sa incepi si ce sa faci pentru a-ti face afacerea cunoscuta, pentru a o dezvolta. Primul pas este sa te informezi. La fel cum inainte de a pune bazele business-ului ai facut probabil un studiu de piata, la fel vei continua sa analizezi piata si sa te informezi si pe parcurs. O idee ar fi sa ceri sfaturi de la oamenii care sunt antreprenori, sa iti alegi si un mentor. Poti totodata studia afacerile care au deja vechime si experienta pe piata. Obstacole si probleme vor aparea inevitabil, important este sa nu te plafonezi si sa te lasi invins de temeri.
3. Accepta realitatea!
Ai putea da faliment? Da, la un moment dat! Ai putea avea pierderi? Da. Si posibilitatile pot continua. Daca deja esti intr-o situatie dificila, primul pas este sa accepti ca se intampla, apoi sa cauti variante de rezolvare. Sa depasesti frica nu inseamna sa ignori problemele si situatiile grave prin care afacerea ta trece la un moment dat. Este o mare greseala. Sa invingi temerile inseamna sa cunosti si sa accepti realitatea si apoi sa identifici solutii.
4. Evita autosabotajul!
O alta forma de frica ce apare in domeniul afacerilor este cea a antreprenorului care nu se simte suficient de bun pentru a-si dezvolta business-ul. Practic iti pui singur piedica in calea succesului. Autosabotajul rezulta fie din teama de succes sau din ganduri negative despre propria valoare. Ai adus afacerea pana la un anumit nivel si acum ti-e frica de faptul ca nu esti suficient de bun pentru a continua si a trece la nivelul urmator. In primul rand trebuie sa iti dezvolti increderea in tine: iti doresti mai mult, poti mai mult, meriti mai mult! Trebuie sa inveti sa iti recunosti realizarile profesionale si meritele. Este important si pentru oamenii din echipa ta sa simta ca sunt condusi de un lider puternic, increzator, ambitios.