Cum te afecteaza teama ca iti vei pierde locul de munca? Sfaturi utile pentru a depasi aceasta frica.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/c7c7aa4d1ff1ffccd2e0cf0d0f6e6d84fe7baa0b.png
Foto: RisCo.ro

Viata de angajat aduce o serie de temeri: de la teama de esec, dar si frica de succes, pana la teama de a nu fi judecat gresit de colegi/sefi, dar si teama ca iti vei pierde locul de munca. Ele nu sunt inexplicabile, ci sunt generate de contextul economic, cel social, dar si anumite anxietati personale. Teama ca vei fi concediat isi pune amprenta asupra sanatatii si productivitatii tale la locul de munca.

Desi pare ca actioneaza ca un motor si te determina sa lucrezi mai mult, mai bine, sa dai randament si sa te remarci, pentru a-ti securiza postul, in realitate efectele sunt negative. Te va duce la burnout, izolare, depresie, iti creste nivelul de stres, iar presiunea iti afecteaza starea de sanatate fizica si starea emotionala.

4 efecte negative ale fricii de concediere si sfaturi utile pentru a le depasi

Sa manifesti o teama permanenta ca vei ramane somer, se traduce in:

  1. Scaderea productivitatii la locul de munca

In mintea ta apare ideea ca daca nu esti suficient de bun, ca nu ti-ai demonstrat suficient abilitatile, ca nu prezinti incredere si oricand poti fi pus pe liber. Teama de concediere chiar te poate duce la pierderea locului de munca, dar nu in sensul in care gandesti tu. Nu vei fi concediat doar pentru ca –de ceea ce ti-e frica...nu scapi. Risti sa iti pierzi jobul pentru ca aceasta anxietate te impiedica sa ai o activitate productiva.

  1. Te imbolnaveste

Expunerea la stres prelungit, atat prin natura activitatii profesionale, cat si prin manifestarea temerii legate de pierderea locului de munca, duce la epuizare fizica si emotionala. Ceea ce specialistii numesc burnout. Practic, tu pui atat de mult presiune pe tine incat la un moment dat organismul cedeaza. Fie apar boli asociate, fie nu te mai poti organiza si nu te mai poti concentra pe ceea ce trebuie sa faci efectiv, pentru ca gandurile negre pun stapanire pe mintea ta.

  1. Te impiedica sa ai relatii profesionale sanatoase

Daca permanent te temi ca vei ramane fara job, ca un alt coleg iti va lua locul, ca vei ajunge somer pentru ca sunt altii mai buni decat tine, nu vei putea lega nici relatii profesionale sanatoase cu ceilalti colegi, parteneri de lucru, dar nici cu superiorii. Senzatia va fi ca esti mereu monitorizat si judecat. Ceea ce nu este real! Gandeste-te ca ai parcurs un interviu, ai primit unda verde, ti s-a acordat increderea pentru postul respectiv si abilitatile tale vor demonstra ca il meriti.

  1. Iti pericliteaza viata personala

Daca gandurile tale principale sunt ca vei fi concediat la un moment dat, ca esti primul vizat in cazul unei restructurari sau ca sigur vei gresi ceva si iti vei pierde jobul, viata personala va avea de suferit. Ti-e frica de concediere, deci iti asumi tot mai multe proiecte ca sa te faci indispensabil, dar renunti la momente libere si viata de familie. Iata un prim impact! Ti-e teama ca ramai fara job, te afunzi in depresie, refuzi orice comunicare, te izolezi de apropiati. Un al doilea efect negativ!

Cum depasesti frica de concediere:

  1. Concentreaza-te pe realitate

Nu-ti lasa mintea controlata de ganduri negative. Priveste totul cu obiectivitate. Ai un job, ai fost selectat, iti faci treaba bine, nu ai de ce sa ajungi la concediere. Renunta la scenarita! Nu proiecta temerile si nu le da putere asupra ta!

  1. Comunica!

Cu prieteni, rude, familie, colegi. Exprima-ti temerile atunci cand ele apar si analizeaza-le. Asculta si parerea celorlalti sau apeleaza direct la un specialist. Nu este o rusine sa mergi la psiholog!

  1. Analiza pietei si variante de rezerva

Daca simti ca esti in control doar atunci cand ai o varianta de rezerva, atunci poti apela si la aceasta metoda. Cand apare teama de concediere, cand sunt semnale ca firma ar avea unele probleme (care nu duc neaparat la restructurari), pentru linistea ta poti face un research in piata. Vezi ce joburi sunt disponibile in domeniul tau, ce salarii sunt oferite, care sunt conditiile, cauta cursuri de perfectionare. In felul acesta teama se va reduce.

Autor: RisCo.ro