Cresc salariile si in constructii, sectorul agricol si cel alimentar. Sindicatele au ajuns la un acord cu Guvernul.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/e4e019a2ebbe3f1c151ea0304b2e4d102a401800.png
Foto: RisCo.ro

De la 1 octombrie, a fost majorat salariul minim brut pe economie de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei. De majorare nu s-au bucurat insa si cei din domeniile agricultura, constructii si industria alimentara. Pentru aceste sectoare s-au purtat negocieri separate, iar Guvernul Romaniei a anuntat ca a ajuns la un acord cu sindicatele, privind majorari ce vor fi aplicate  incepand cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023.

 

Noile venituri ale angajatilor din constructii, sectorul agricol si din industria alimentara

Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constructii,  precum si cel pentru sectorul agricol si industria alimentara au fost agreate in reuniunea Consiliului National Tripartit si pentru Dialog Social.

In urma consultarilor s-a convenit ca, incepand cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constructiilor se stabileste la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol si industria alimentara, la 3.436 lei lunar.

Guvernul va aproba, in acest sens, o ordonanta de urgenta.

Potrivit informarii Executivului, in reuniunea Consiliului National Tripartit si pentru Dialog Social a fost abordata si tema legata de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat in plata la nivel national incepand cu anul 2024. ”Asa cum este normal, Guvernul va avea consultari permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernarii, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat in plata la nivel national face parte din preocuparile noastre comune”, a subliniat seful Executivului.

Cine lucreaza in constructii si agricultura?

Numarul angajatilor din constructii a crescut semnificativ in ultimii ani. Daca in anul 2018 constructiile inregistrau 339.000 de angajati, in 2022, conform datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, industria constructiilor numara 450.000 de angajati.

Agricultura si industria alimentara au avut impreuna, in 2022, un numar total de peste 226.000 de angajati. In perioada 2008-2021, numarul angajatilor din aceste domenii a scazut cu peste 40.000 de salariati.

Sectorul constructiilor ar putea inregistra o crestere de 7% in acest an, urmata de o evolutie de +9,6% in 2024, potrivit proiectiei publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. 

Autor: RisCo.ro