Cele mai intalnite tepe de Black Friday si cum te feresti de ele!

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/67259515f4dfa4cff3ef320ac4e2bece834419fd.png
Foto: RisCo.ro

Doar patru zile ne mai despart de Vinerea Neagra a reducerilor. Fenomenul Black Friday a debutat deja in cazul mai multor magazine online, insa pe 10 noiembrie este ziua oficiala cu cele mai mari reduceri din an. Black Friday aduce in fiecare an incasari uriase pentru companiile care participa la acest eveniment. Pentru romanii care vor sa faca achizitii in aceasta zi, s-a dovedit de-a lungul timpului ca nu toate ofertele sunt adevarate si in special mediul online aduce capcane la tot pasul.

In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai intalnite tepe de Black Friday si cum te feresti de ele:



1. Esti redirectionat pe site-uri nesecurizate

In special in zona online, tepele de Black Friday fac victime printre cumparatorii care nu sunt vigilenti. Sfatul specialistilor este sa cumperi doar de pe site-uri securizate si de incredere. Problema este ca de multe ori, intr-o fractiune de secunda esti redirectionat pe un site-fantoma, desi ai impresia ca ai accesat site-ul dorit de tine. Ce trebuie sa faci? In primul rand sa verifici adresa site-ului. Trebuie sa inceapa cu “HTTPS://”, aceasta fiind o masura de securitate extrem de importanta. Daca vrei sa ai mai multa siguranta, poti sa accesezi doar site-urile foarte cunoscute, de top, de la care ai mai facut cumparaturi sau care au foarte multe review-uri bune. Si in aceste situatii, inainte sa faci achizitia sau sa platesti cu cardul verifica din nou adresa, dar si vanzatorul. Sunt firme care isi listeaza produsele pe diferite platforme. Acestea sunt marketplace-uri, iar produsele nu sunt vandute direct de ele. In anunt trebuie sa apara si numele firmei care detine produsele in portofoliu.

2. Mesaje de phishing

Black Friday este o bucatica de Rai pentru escrocii care pregatesc din timp mesaje de phishing. Uneori folosesc cupoane de reduceri false pentru a-i atrage pe utilizatori, alteori trimit mesaje pe Whatsapp sau chiar SMS cu oferte de nerefuzat sau castiguri si link-uri catre pagini false. In cele mai multe situatii cer date de pe card cu promisiunea ca astfel vei face plata rapid si vei prinde o oferta imbatabila. Pentru a nu te trezi fara bani, nu divulga niciodata informatii confidentiale, datele cardului si sub nicio forma codul PIN sau codul CVV (numarul de trei cifre scris pe spatele cardului). Verifica permanent si soldul de pe card!

3. Campanii promotionale in numele unui brand

Sunt situatii in care escrocii folosesc site-uri cu nume aproape identic cu cel al unui brand sau trimit mesaje cu bannere si vouchere cu siglele unor branduri, care nu au nicio legatura cu acestea. Este recomandata vigilenta mai ales in zilele premergatoare Black Friday, dar si dupa Vinerea Neagra. Ceea ce e prea frumos sa fie adevarat cu siguranta nu este adevarat! Nu te lasa pacalit de campanii cu premii, extrageri, de mesaje prin care esti desemnat castigatorul unei sume fabuloase peste noapte!

4. Tepe privind calitatea produselor

Verifica atent detaliile despre un produs, mai ales atunci cand il platesti in avans. Ai grija ca procesatorul de plati in care introduci datele pentru plata sa fie unul securizat, dar acorda atentie si informatiilor privind conditiile de livrare, garantia produselor, procedura de returnare si modalitatea de rambursare a banilor. De ce? Pentru ca nu intotdeauna ce vezi intr-o fotografie postata in anunt este real. Cauta informatii despre materiale, dimensiuni (in cazul hainelor si produselor de incaltaminte) sau despre cantitate si compozitie (in cazul cosmeticelor, spre exemplu), despre capacitate si rezistenta (in cazul unor produse electronice,electrice), performanta (in cazul unor dispozitive).

 

Autor: RisCo.ro