Buget de decembrie. Cum pregatesti din timp bugetul pentru sarbatori si metode pentru a economisi!

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/a9ac5618c2bfe8356db2e4be142463c465134a2a.png
Foto: RisCo.ro

Decembrie este prin definitie luna cadourilor, a petrecerilor si cheltuielilor. Chiar daca cei norocosi vor incasa prime care sa-i ajute sa faca fata cheltuielilor de sarbatori, pentru multi venitul este acelasi ca intr-o luna obisnuita, dar cerintele mai mari. Mai sunt doua saptamani pana intram oficial in luna sarbatorilor de iarna, dar pregatirea bugetului poate incepe din timp, pentru a economisi. Iti prezentam cateva metode si recomandari pentru a-ti salva portofelul:

 

Sfaturi premergatoare lunii marilor cheltuieli:

  1. Cumpara cadouri din timp- stim ca te gandesti la toti ce dragi si vrei sa le oferi un cadou sau sa faci un gest frumos in prag de sarbatori, insa poti face acest lucru din timp pentru a scapa de aglomeratie, dar si pentru a mai salva din venitul tau. De regula, in luna decembrie, in apropierea Craciunului, preturile cresc. Poti profita de ultimele saptamani din noiembrie si de faptul ca unele magazine mai au inca promotii de tip Black Friday, asta daca nu ai facut deja achizitiile de cadouri in Vinerea reducerilor. Importnat este sa pornesti la drum cu o lista de la care sa incerci sa nu te abati. Noteaza-ti bugetul alocat cadourilor pentru cei dragi, ce iti doresti sa cumperi si informeaza-te folosind aplicatii online sau mobile care iti permit sa compari preturile din diferite magazine.
  2. Cauta promotii cu pachete turistice

Foarte multi dintre noi isi doresc o mica vacanta de iarna, mai ales in preajma sarbatorilor. Nu astepta pana in ultimul moment sa inchiriezi o cabana sau sa rezervi locuri la hotelurile din regiunile montane sau balneare, cele mai cautate in aceasta perioada. Ideal ar fi sa ai deja o rezervare facuta inca din vara sau toamna sau un pachet turistic achizitionat. Preturile sunt in crestere.

  1. Pune deoparte sume mici saptamanal pentru a-ti ajuta bugetul de sarbatori. In fiecare saptamana dintre cele care urmeaza incearca sa economisesti o suma pe care sa o folosesti in pragul sarbatorilor de iarna. Nu conteaza ca nu este vorba de o suma mare, ea se adauga bugetului tau si te va ajuta in special pentru cheltuieli neprevazute.

Recomandari in prag de sarbatori:

  1. Scrie o lista de cumparaturi si incearca sa reduci risipa alimentara

Se spune ca nu trebuie sa faci cumparaturi pe stomacul gol, insa la fel de important este sa ai totul planificat pe o lista. Ia-ti timp si pregateste marea lista a cumparaturilor de Craciun si Anul Nou. Chiar daca ai musafiri si petreceri de organizat, este important sa eviti excesul, opulenta si sa reduci risipa alimentara. Statisticile arata ca romanii arunca 35% din alimentele cumparate, iar in perioada de sarbatori se ajunge chiar la 37-38%. Reprezinta bani aruncati pe fereastra, timp irosit pentru gatit si pregatiri si la scara nationala si globala impact negativ asupra mediului. Gateste suficient, dar nu in exces! Cumpara pe cat posibil produse locale, mai ieftine, de calitate, de la producatori din zona ta!

  1. Recicleaza ornamente!

Mai exact, refoloseste-le! Cheltuielile pentru bradul de craciun, decoratiuni si alte ornamente exterioare cantaresc mult in bugetul lunii decembrie. Magazinele vin anual cu produse atractive, noutati in materie de decoratiuni, iar tendinta este sa cumperi de fiecare data ceva nou. Pentru a economisi, alege creativitatea. Refoloseste decoratiuni din anii anteriori pe care le imbini diferit, realizeaza cu ajutorul lor produse noi-handmade si astfel scutesti o cheltuiala.

  1. Spune NU ofertelor de sezon daca nu reprezinta o necesitate

Psihologii sunt de parere ca de multe ori, mai ales in preajma sarbatorilor, cumparam compulsiv si pe fond emotional. Fie suntem atrasi de atmosfera de sarbatoare, de promotiile frumos ambalate de magazine, de spiritul de turma, fie incercam sa acoperim anumite goluri emotionale. Este bine pentru tine si pentru bugetul tau sa analizezi obiectiv daca ai nevoie de un anumit produs, ce impact are asupra bugetului tau, ce altceva mai bun poti face cu banii respectivi si sa iei in calcul ca noul an nu trebuie neaparat sa te prinda cu portofelul gol. 

 

 

Autor: RisCo.ro