Agricultura romaneasca face un pas timid catre energia verde. Ministerul Agriculturii a aprobat o schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare. Fermierii pot depune proiectele in luna noiembrie.
Energie din surse solare si eoliene pentru sectorul agricol
Intreprinderile din sectorul agricol, cele din din sectorul industriei alimentare, dar si organizatiile si federatiile de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare vor putea aplica pentru obtinerea ajutorului de stat ce permite tranzitia catre energia verde.
Sursa de finantare o reprezinta Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Incepand cu data de 5 noiembrie 2023, fermierii si procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare sau eoliene. Schema de ajutor se aplica pentru proiectele ce vizeaza realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate; realizarea capacitatilor noi de producere de energie electricadin surse eoliene (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate.
Se pot depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar.
Valoarea ajutorului de stat acordat in cadrul schemei pe MW instalat este de maximum, dar nu mai mult de 100% din costurile eligibile:
Pentru energie eoliana:
1.400.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
700.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW
Pentru energie solara:
1.000.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
500.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW
In cadrul „Strategiei Energetice a Romaniei 2020- 2030”, printre obiective se numara: dezvoltarea sectorului energetic, folosirea tehnologiilor inovatoare nepoluante in toate subsectoarele sistemului energetic si mentinerea Romaniei ca stat furnizor de energie, construirea de noi capacitati de productie bazate pe tehnologii de varf nepoluante; tranzitia de la combustibili solizi spre surse regenerabile de energie; retehnologizarea si modernizarea capacitatilor de productie existente si incadrarea lor in normele de mediu.