Desi a fost domeniul cel mai puternic afectat de pandemie, sectorul HoReCa a renascut vara aceasta din propria cenusa. Valul de turisti de pe litoral, dar si rezervarile tot mai numeroase in destinatii inedite din tara, de catre cei care s-au temut sa calatoreasca peste hotare, a dus la o revenire a industriei. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat de o platforma de recrutare, salariile in HoReCa au crescut cu 20% fata de 2019, anul de dinaintea pandemiei. Salariile medii ajung si la 4000 de lei, arata studiul, dar angajatii sustin ca cea mai mare parte din veniturile lor provine din bacsisuri, iar cu patronii negocieaza in multe situatii salariul minim pe economie.
Salarii mari sau bacsisuri mari?
In conditiile in care preturile din statiunile de pe litoralul romanesc au explodat pur si simplu in acest sezon, multi se intreaba cat castiga un ospatar sau un barman? Raspunsul vine de la cel mai recent sondaj realizat de eJobs Romania, realizat in luna iulie si la care au luat parte 102 companii din HoReCa. Raspunsurile primite au aratat ca salariile din acest sector au crescut cu 20% fata de 2019, iar un salariu mediu atinge si depaseste uneori 4000 de lei pe luna.
Mai mult, acelasi sondaj mai indica si faptul ca salariatii din HoReCa au mai multe avantaje, in contextul crizei de personal. Patronii care vaneaza candidati pentru posturile ramase libere in plin sezon le ofera tichete de masa, prime, decontarea transportului si in unele situatii chiar posibilitatea de calificare si perfectionare prin participarea la cursuri.
De cealalta parte, angajatii din domeniu sustin ca au parte de castiguri mai mari, insa nu neaparat datorita faptului ca au crescut peste noapte spectaculos salariile, ci cu ajutorul veniturilor din bacsisuri lasate de clienti. Cei mai norocosi in acest sens sunt angajatii din statiunea Mamaia, de pe litoral, aici unde sunt si cluburile de lux, dar unde si fluxul de turisti este mare. Un barman face aici 3000 de lei pe luna numai din tips, la care se adauga salariul. Asadar, nu vorbim doar de generozitatea patronilor, ci de aportul turistilor prin bacsis.
O alta explicatie pentru veniturile crescute in HoReCa, un domeniu care a stat in "coma" luni la rand este lipsa de personal. Cei care au sansa de a recruta angajati cu experienta si calificati ii remunereaza de teama de a nu-i pierde.
44% dintre angajatorii participanti la sondaj cu 5 posturi libere in prezent
Criza de personal este recunoscuta si de angajatorii din domeniu. Din cauza lunilor de pauza, cu somaj tehnic sau chiar concedieri, personalul din HoReCa a optat pentru strainatate.
In varf de sezon, peste 85% dintre antreprenorii care vor sa recruteze se plang de lipsa candidatilor. Sondajul eJobs arata ca 44% dintre ei au si cate 5 pozitii deschise in prezent, iar 17% au 20 de joburi disponibile. O solutie gasita de acestia este importul de forta de munca.
Patronii aduc ospatari sau cameriste tari ca Sri Lanka, India sau Nepal. Acestia mentioneaza cateva atuuri ale muncitorilor straini: capacitate mare de adaptare, eficienta si un comportament adecvat fata de client.