De departe cea mai afectata categorie de antreprenoriat de pandemia de coronavirus, restaurantele sunt departe de o revenire la normal. Iar asta pentru ca anuntul autoritatilor de a nu face relaxari suplimentare de la data de 1 iulie, nu are decat sa adauge la pierderile si asa semnificative ale acestui sector de activitate, estimate la peste 1 miliard si jumatate de euro.
Mai mult, recuperarea pierderilor din starea de urgenta odata cu deschiderea spatiilor la exterior, a fost foarte mica, Daniel Mischie, presedintele Asociatiei restaurantelor din Romania (HORA), estimand ca veniturile restaurantelor sunt cu 75% mai mici decat luna similara a anului trecut. În plus, potrivit acestuia, din cele 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschise din cauza efectelor pandemiei de coronavirus.
De altfel patronatele din turism cerusera Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre chiar de la data de 15 iunie în faza a doua de relaxare, și anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar numărul estimat al șomerilor din HoReCa urmand sa creasca de la 30%, cat era estimat la momentul respectiv, la 40%.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca doar 30 la suta dintre restaurantele din Romania au terasa, restul neavand, practic, ce sa deschida.
Potrivit unui studiu al HORA, impactul HoReCa în PIB, direct și indirect, depășește 5%.