Vacantele la mare se ieftinesc. De cand si cat vor costa:

Vacantele la mare se ieftinesc. De cand si cat vor costa:

Daca litoralul romanesc ne-a obisnuit cu zicala „scump si prost”, se poate spune ca in curand vom avea parte de o parafraza: „un pic mai ieftin, dar la fel de prost”. Astfel, conform Organizatiei Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA), tarifele de cazare pe litoralul romanesc scad cu 20%, incepand cu 23 august, urmand ca de la sfârșitul ultimei luni de vară, camerele de hotel să se ieftinească în medie cu 40-50%.

Chiar si mai ieftina, Mamaia tot scumpa ramane  

Conform sursei citate, din 23 august o cameră dublă într-un hotel de patru stele din Mamaia va putea fi închiriată cu prețuri pornind de la 400 de lei pe noapte, un hotel de trei stele va avea tariful pe cameră începând de la 250 de lei pe noapte, iar unul de două stele, de la 220 de lei, urmând ca de la 1 septembrie la patru stele, în Mamaia, camera să coste 242 de lei pe noapte, la trei stele, de la 150 de lei, iar un hotel de două stele 114 lei camera pe noapte.

„Vârful de sezon pe litoralul românesc se încheie în acest weekend, urmând ca din 23 august tarifele hotelurilor să scadă, în medie, cu 20%, fie că este vorba de structuri de cinci stele, de patru, de trei, de două sau de o stea. Un alt prag de reduceri pe litoral va fi la 1 septembrie, când vacanțele vor fi cu 40-50% mai ieftine decât în acest moment. Sunt hoteluri ce practică chiar și tarife mai mici decât acestea, iar prin programul 'Litoralul pentru toți', care începe în septembrie, vor fi, de asemenea, tarife și mai mici, însă pachetele care sunt scoase la vânzare includ sejururi de cinci nopți”, spune OPMCTA.

Anul asta romanii au venit cu mancarea de acasa

Ieftinirile vin in contextul in care operatorii se plang ca a fost un an foarte slab. Anul acesta, spre exemplu, hotelurile s-au putut lăuda cu un grad de ocupare de 80-85% doar in cateva zile de august, turiştii preferand sa vina pe litoral doar în zilele de la finalul săptămânii. Totodată, românii şi-au schimbat şi modul de a-şi petrece vacanţele, fiind mai precauţi şi mai calculaţi în ceea ce priveşte bugetul alocat.

De asemenea, hotelierii mai au o problemă: turismul la negru. Iar asta pentru ca sunt mulţi care încă preferă să se cazeze în camere, apartamente, case închiriate de la persoane particulare, neautorizate să presteze astfel de servicii. Bineînţeles, turistul nu primeşte nicio factură, niciun bon fiscal.

Nu in ultimul rand, vara lui 2020 a fost total atipica, multi turisti venind chiar cu mancare de acasa, mancare pe care o tineau in lazi frigorifice si pe care o luau cu ei inclusiv la plaja. Chestionati asupra acestui aspect, operatorii au spus ca explicatia poate fi ori faptul ca puterea de cumparare a scazut foarte mult, ori ca inchiderea majoritatii restaurantelor i-a facut sa recurga la aceasta solutie.

Exista insa si un aspect pozitiv, care este recunoscut chiar de cei de la fata locului. Mai precis faptul ca, spun acestia, desi sezonul 2020 este unul slab, la jumătate faţă de cel de anul trecut, operatorii din turism spun că e bine totuşi că au putut salva afacerile, că nu au fost nevoiţi să pună lacătul pe ele, aşa cum s-a întâmplat cu sectorul de restaurante, puternic afectat de decizia autorităţilor de a le menţine închise.