Obiceiurile consumatorului roman, se stie, n-au fost niciodata printre cele mai stralucite. De la statul ore in sir cu o bere in fata si pana la comandatul unei portii de salate la trei oameni, oamenii din HoReCa au vazut multe de-a lungul anilor.
13 miliarde de lei a pierdut industria HoReCa
Acele vremuri ar trebui insa, teoretic, sa apuna incepand cu data de 1 septembrie 2020. De ce? E simplu, pentru ca antreprenorii industriei ospitalitatii au ajuns la capatul puterilor, ca si angajatii lor, iar daca vrem sa-i ajutam cu adevarat trebuie sa si cheltuim, nu doar sa ne prefacem ca cheltuim.
Iar daca este nevoie de un argument mai solid, iata-l: 13 miliarde de lei. In jurul acestei sume se situeaza pierderile sectorului HoReCa in 6 luni de pauza ocupationala. Asta inseamna aproape 3 miliarde de euro. Enorm pentru un sector cu aproximativ 400.000 de angajati. Sigur, nu toti lucreaza efectiv in restaurant, dar chiar si asa procentul ramane ridicat. Pentru a ne da seama mai bine despre este vorba, trebuie spus ca acest numar se imparte in aproximativ 130.000 angajați în unități de alimentație publică, 80.000 de angajați în unități de cazare și peste 190.000 de angajați în companii care dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.
Redeschidere si in acelasi timp nu prea
Chiar si asa, insa, industria tot functioneaza cu sabia deasupra capului, pentru ca functionarea restaurantelor este conditionata de numarul de cazuri dintr-o zona, mai precis de fiecare judet unde se depaseste limita de 1,5 cazuri la mia de locuitori.
De asemenea, nici persoanele care ocupa o masa nu vor putea fi decat maximum 6, asta in conditiile in care nu toate mesele vor fi ocupate, ci, dupa cum a declarat ministrul Sanatatii, „o masă da, o masă nu, pentru a nu avea probleme cu distanţarea dintre mese”. Asta pentru ca numai cateva momente mai tarziu sa revina cu urmatoarea precizare: „Pentru cei care sunt cazaţi în hoteluri acest indice nu se aplică (1,5 cazuri la mia de locuitori, n.r.), cei cazaţi în hoteluri, indiferent de zonă, vor putea servi masa în interiorul hotelului”.
Prin urmare, revazand toate conditiile care se impun industriei HoReCa, pare ca aceasta este o redeschidere de forma, menita mai degraba sa calmeze spiritele inaintea campaniei electorale si nicidecum o redeschidere in adevaratul sens al cuvantului. Dar, nu-i asa, tot e mai bine decat nimic.