Cheltuielile populatiei au reprezentat 84,5% din venituri, in trimestrul doi din 2021. Comparativ cu acum doi ani, in trimestrul doi din 2019, ponderea a scazut cu jumatate de punct procentual, dar se remarca o crestere ponderii cheltuielilor de consum, in conditiile in care in 2019 romanii au cheltuit cel mai mult dintre europeni pe mancare, potrivit datelor Eurostat.
Trebuie precizat ca o pondere mare a cheltuielilor de consum pentru achizitionarea de alimente in totalul cheltuielilor unei gospodarii este interpretata ca un indicator privind un nivel scazut de calitate a vietii.
Pandemia a adus o scadere procentuala a cheltuielilor alocate pentru educatie, recreere, sport, cultura, hoteluri, restaurante, cafenele, dar si pentru investitii.
Majoritatea banilor se duc pe alimente
Cheltuielile totale ale populaţiei s-au ridicat in medie la 4.709 lei lunar pe gospodarie (1.855 lei pe persoana), respectiv 84,5% din nivelul veniturilor totale, fata de 85%, cat reprezentau cu doi ani in urma.
Datele INS arata ca principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administraţia publica si privata şi catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Structura cheltuielilor totale ale gospodariilor, in trimestrul II 2021, se prezinta astfel: 60,5% cheltuieli de consum, 33,7% impozite, contributii, cotizatii, taxe, 1,8% cheltuieli pentru productie, 0,5% cheltuieli pentru investitii, respectiv 3,5% alte cheltuieli.
Au crescut cheltuielile de consum
Pentru comparatie, in aceeasi perioada din 2019 situatia se prezenta astfel: 59.6 % cheltuieli de consum, 32,8 % impozite, contributii, cotizatii, taxe, 3,5 % cheltuieli pentru productie, 0,8 % cheltuieli pentru investitii, respectiv 3,3 % alte cheltuieli.
In structura cheltuielilor totale, 60,5% reprezinta cheltuieli de consum si 33,7% impozite, contributii, cotizatii, taxe, in total, 94,2%, in crestere fata de trimestrul II din 2019, cand se ridicau la 92,4% (59,6 % plus 32,8%).
De remarcat scaderea cheltuielilor pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc., care oricum detineau o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodăriilor populatiei: 0,5%, in scadere fata de acum doi ani, cand reprezentau 0,8% din total.
Structura cheltuielilor de consum
Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2021, in medie, 34,9% din consumul gospodariilor, comparativ cu 34,2%, in perioada similara din 2019.
In structura cheltuielilor de consum, alte elemente care au crescut in pondere, in trimestrul doi 2021 comparativ cu aceeasi peioada din 2019, sunt: Bauturi alcoolice, tutun: 8,5%, fata de 8,4%, Imbracaminte si incaltaminte: 8,2%, fata de 8%, Mobilier, dotarea si intretinerea locuintei: 6,7%, fata de 6,2%, Sanatate: 5,7%, fata de 5,1%, Informatii si comunicatii: 5,7%, fata de 4,9%.
In schimb, a scazut ponderea cheltuielilor de consum alocate pentru: Locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili: 13,7%, fata de 14,4%, Transport: 6,9%, fata de 7,4%, Recreere, sport si cultura: 2%, fata de 3,2%, Educatie: 0,4%, fata de 0,6%, Hoteluri, cafenele si restaurante: 1,4%, fata de 2,2%.
Salariile, cea mai importanta sursa de venituri
De cealalta parte, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in trimestrul II 2021, in termeni nominali, 5.573 lei pe gospodarie si 2.196 lei pe persoana.
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri: 69,1% din veniturile totale ale gospodariilor. Veniturile banesti au fost, in medie, de 5.230 lei lunar pe gospodarie, respectiv 2.060 lei pe persoana, iar veniturile in natura de 343 lei lunar pe gospodărie - 135 lei pe persoana.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale - 19,3%, veniturile in natura - 6,1%, in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii - 5,1%, veniturile din agricultura - 1,8%, veniturile din activitati neagricole independente - 1,6%, precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei -1,1%.
INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural, de asemenea, determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.