Pambac Bacau este cel mai reprezentativ nume pe piata de paste fainoase din Romania. Cu o vechime de peste 50 de ani, compania a reusit sa pastreze traditia, dar si sa se reinventeze.
De la un bob de grau la o franzela
Pambac a fost infiintata in anul 1968, in Bacau si a devenit, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai cunoscute nume din industrie (paste fainoase, morarit, panificatie). Pastrand retetele si savoarea, linia de productie a fost imbunatatita cu utilaje moderne, din punct de vedere tehnologic.
Pentru a produce o franzela este nevoie de un intreg sistem foarte bine organizat. Fiecare bob de grau parcurge 33 de kilometri prin utilajele de macinat, pana sa ajunga in punga, sub forma de faina. Lungimea traseului de macinis ofera indicii asupra calitatii fainii. Pambac este unic in Romania prin moara pe care o are, aceasta ridicand standardele moraritului, pe plan national.
Ce este cu adevarat captivant la aceasta productie este ca, in procesul Pambac, boabele sunt separate dupa greutate, culoare, dimensiune, forma si viteza de plutire in jet de aer. Totul, pentru a ajunge la un grad de puritate de 100%. Compania se poate mandri ca este cea dintai care a folosit faina macinata in moara Pambac, in produsele pe care le ofera publicului consumator: paste fainoase, paine, patiserie si cofetarie.
Painea primeste o atentie deosebita in fabrica Pambac, pentru ca acolo se produc peste 50 de specialitati. Totul incepe dupa miezul noptii, cand se realizeaza framantarea aluatului, pentru ca painea sa ajunga la raft in primele ore ale diminetii.
Modernizarea traditiei
Incepand cu anul 1968, cand s-a infiintat Intreprinderea de Morarit si Panificatie Bacau, compania avea ca obiect de activitate producerea fainii si a specialitatilor de panificatie, macinisul graului si a porumbului. Anii 90 au adus prima linie de paste fainoase scurte, de fabricatie romaneasca, dar si linia de paste fainoase lungi, marca Pava - Italia (prima linie de paste din Romania), complet automatizata, care utiliza tehnologii cu temperaturi inalte. Se incepe fabricatia de paste fainoase scurte pe o linie tehnologica noua, marca BUHLER – Elvetia, care are la baza un proces tehnologic turbotermatic cu temperaturi foarte inalte, condus computerizat, unic in acel moment in Romania. Aceasta perioada este marcata de asemenea si de inceperea productiei industriale de amelioratori complecsi de fabricatie, realizati pe baza brevetelor de inventie proprii.
Anul 2001 marcheaza realizarea primei franzele Pambac, pe o linie noua de fabricatie, import Italia, linie tehnologica computerizata, cu o capacitate de 30 t/zi, o noutate absoluta pe piata romaneasca de panificatie a acelui moment.
Anul acesta, Pambac a obtinut un certificat de sustenabilitate in acord cu cerintele sistemului ISCC EU. Compania a investit de-a lungul anilor peste 11 mil. Euro atat in proiecte de modernizare si dezvoltare a liniilor de productie, cat si in spatii pentru depozitate si in reteaua de comercializare.


Importanta Pambac
Chiar daca cifra de afaceri Pambac a inregistrat o usoara scadere, ajungand la valoarea de 186,5 milioane lei, comparativ cu anul precedent si un profit net in descrestere, de 7,9 milioane lei, compania ramane in topul preferintelor consumatorilor din Romania.
Activitatea de baza a fabricii este cea de morarit, care presupune macinarea graului si a porumbului din cerealele achizitionate de la fermieri.
In acest moment compania lucreaza cu mai bine de 50 de distribuitori la nivel national, pentru a acopri cererea a peste 6500 de magazine din retail. Produsele brandului Pambac sunt prezente atat in Romania, cat si in strainatate, in supermarketuri ca: Auchan, Kaufland, Cora, Mega Image, Profi, Metro, Selgros, dar si in Unicarm, Ovisim, Diana, Annabella si altele.
In cele 8 magazine proprii Pambac si Pambac Caffe, compania comercializeaza produsele proprii de panificatie, patiserie, cofetarie, morarit si paste fainoase, dar si produse de bacanie, marci consacrate in piata, furnizate de colaboratori.