Nutella – cea mai cunoscuta crema de alune la nivel mondial

Nutella – cea mai cunoscuta crema de alune la nivel mondial

Nutella este crema de alune produsa de Ferrero. Datorita succesului avut inca de la inceput, a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume. A fost produsa pentru prima data in Italia, in urma cu mai bine de 50 de ani. In ziua de azi, Nutella este o necesitate pentru toti iubitorii de crema de alune si un desert ideal, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cum a aparut Nutella pe piata?

Povestea dulce Nutella a inceput in Italia, in 1940, intr-o brutarie, pe vremea cand cacaoa era un lux. Initial, Pietro Ferrero, patiser din Piemont, a produs o ciocolata solida (alcatuita din alune de padure, zahar si o mica cantitate din cacao), dar destul de elastica, pentru a putea fi modelata sub forma unei franzele. Amestecul dulce, numit Pasta Giandujot (denumire inspirata de la un personaj de carnaval celebru in acele timpuri) a fost un produs inedit care a cucerit publicul consumator din acele timpuri. Perioada care a urmat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a facut din cacao un produs scump pentru Italia. Astfel, Ferrero a decis sa foloseasca pentru faimoasa crema, alunele care se gaseau foarte usor in orasul in care traia, uleiul de palmier in cantitati foarte mari si o cantitate destul de mica de cacao, pentru a alcatui compozitia. Compania Ferrero a fost infiintata oficial in anul 1946.

In 1951, renumita crema solida de alune a devenit o crema tartinabila, sub numele de SuperCrema. Cativa ani mai tarziu, in 1964, reteta amestecului dulce tartinabil a fost regandita, pentru a putea fi comercializata in Europa, iar crema tartinabila a devenit oficial Nutella. In urmatorul an, a aparut borcanul de sticla Nutella, un ambalaj ideal pentru crema de alune. Brandul Nutella cucereste treptat Germania (1965), dar si Franta (1966). De-a lungul anilor, Nutella a acaparat toata Europa, treptat si Australia, unde a fost deschisa prima fabrica din afara Europei (1978).

Succesul unui brand mondial

Datorita succesului incredibil pe care Nutella l-a avut la nivel mondial, s-a decis ca data de 5 februarie sa fie declarata Ziua Mondiala Nutella. De asemenea, pe 20  mai 2005, in Germania, a avut loc un eveniment intitulat Cel Mai Mare Mic Dejun cu Nutella, unde s-au strans peste 27.800 de oameni, fapt care a oferit brandului Nutella un loc in Cartea Recordurilor.

Michele Ferrero (1925-2015) a detinut brandurile Nutella, Mon Chéri, Kinder Chocolate, Ferrero Rocher, Tic Tacs si Kinder Eggs.

Numele brandului Nutella vine de la cuvantul englezesc „nut” (aluna) combinat cu terminatia latina pentru „dulce”, care este „ella”. Astfel, Nutella poate avea o insemnatate aparte, reprezentand o aluna dulce, sau faimoasa crema de alune din zilele noastre.

Cu birouri si fabrici peste tot in lume, Nutella vinde anual aproximativ 250.000 de produse, in 75 de tari, la nivel mondial.

Reteta speciala Nutella

Principalele ingrediente ale Nutella sunt: zaharul, uleiul de palmier, alune, cacao si lapte degresat. In Statele Unite si Regatul Unit, Nutella contine produse din soia. In multe tari, Nutella este comercializata sub forma de „crema de alune”. Conform legislatiei italiene, produsul nu poate fi etichetat ca o „crema de ciocolata”, deoarece nu indeplineste criteriile minime de concentratie solida de cacao. Compania Ferrero foloseste 25% din productia globala de alune, insa aceasta proportie nu este folosita exclusiv pentru Nutella.

Reteta traditionala din Piemont, Pasta Gianduja, era un amestec care continea aproximativ 71,5% pasta de alune si 19,5% ciocolata, din cauza lipsei boabelor de cacao dupa rationarea postbelica.

Multe tari au o lista de ingrediente diferite pentru formula Nutella. In Romania, reteta pentru Crema tartinabila de alune de padure cu cacao Nutella contine: zahar, ulei de palmier, alune de padure (13%), lapte praf degresat (8.7%), cacao degresata pudra (7.4%), emulgator: lecitina (SOIA), vanilina.