Masa de Pasti se anunta costisitoare anul acesta. Romanii care vor sa guste din preparate de miel si sa gateasca traditionalul drob vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Seceta de anul trecut a dus la scumpirea furajelor si acest lucru se va resimti in costul final al carnii. De altfel, producatorii se asteptau deja la vanzari mai reduse din cauza pretului piperat, asa ca s-au asigurat din timp ca nu vor ramane cu mieii in ferma si i-au pregatit pentru export. Daca romanii cumpara doar cat sa-si domoleasca pofta, strainii se pun pe liste de asteptare si isi rezerva din timp mieii.
Un kilogram de carne de miel, mai scump cu 5-10 lei
Explicatiile fermierilor se traduc intr-un lant al slabiciunilor. Cresterea costului carnii de miel in prag de Pasti cu 5 pana la 10 lei fata de 2020 este rezultatul vremii secetoase care a dus la un deficit de furaje si automat scumpirea nutreturilor, astfel ca producatorii s-au vazut nevoiti sa majoreze pretul pentru a obtine la randul lor profit. Daca in 2020, un kilogram de carne de miel se vindea in apropiere de sarbatoarea Invierii cu 25 de lei, anul acesta carnea de miel va atinge pragul de 30 de lei si chiar 35 de lei pe kilogram. In viu, mieii se vand cu sume intre 12-15 lei/kilogramul, in functie de rasa si zona tarii. Romanii care vor sa includa in meniu friptura, drob si ciorba de miel trebuie sa pregateasca un buget generos.
Strainii se "bat" pe mieii romanesti
Daca romanii isi fac de doua ori calculul inainte de a cumpara, strainii nu se uita la bani. Se "bat" sa prinda miei romanesti si pentru asta ii rezerva din timp. Fermierii spun ca desi nu obtin intotdeauna un pret bun, prefera sa exporte mieii pentru ca strainii cumpara in cantitati mult mai mari. Mieii ajung in general in Turcia, Siria, Libia, dar cantitati mari sunt exportate si in Spania, Grecia, Italia sau Germania. Strainii prefera mieii mari, de peste 30 kg.
Potrivit Asociatiei Profesionale a Ciobanilor, pretul este mai bun decat anul trecut, insa profitul nu va fi foarte mare, avand in vedere costurile pentru hrana animalelor. Specialistii spun ca cea mai dificila este negocierea pretului pentru mieii care merg catre export. Cei care cumpara angro si exporta apoi mieii ofera si 9 lei pe kilogram, un pret jignitor pentru fermieri.
O situatie semnalata in ultimii ani de Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania este ca fermierii au probleme cu marile lanturi de retail – care nu le cumpara carnea – cat si cu abatoarele, care nu le cumpara animalele. Acestia prefera carnea mai ieftina din alte tari.