În ultimii ani, introducerea unei reglementări a bacșișului a ocupat frecvent un loc pe agenda discuțiilor, atât la nivel european, cât şi local. O bună parte a industriei HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele) susţine această idee, considerând că poate aduce beneficii pentru “ambele tabere” implicate, respectiv, HoReCa per ansamblu și bugetul de stat.
Pe de altă parte, în Uniunea Europeană nu există încă o abordare unitară. Unele state membre, cum ar fi Spania, Bulgaria sau Ungaria nu au nicio reglementare în acest sens. Altele, însă, au deja un cadru legal stabilit pentru astfel de situaţii. De exemplu, în Franța, "tipsul" apare trecut pe bonul fiscal, sumele astfel încasate de către companii fiind ulterior distribuite către angajați conform legii.
Totodată, în Germania, Italia sau Cehia, firmele pot opta pentru două variante: fie includ direct în prețul produselor bacșișul sau acesta va fi menţionat pe bonul fiscal separat sub denumirea “taxă pentru servicii", cuprinsă între 10-15% din valoarea totală a notei de plată. Prin urmare, sumele menţionate devin venit la nivelul companiei, fiind de asemenea distribuite către angajați și în final impozitate.
Recent însă, statul francez a anunţat introducerea unei noi "metodologii" cu privire la fiscalizarea bacşişului. Astfel, sumele “plătite digital” (cu cardul) în cafenele și restaurante vor fi scutite de taxe. Cu ajutorul acestei practici, autoritățile franceze doresc să încurajeze angajările în HoReCa, sector care, din perspectiva forței de muncă, a fost puternic afectat de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19 .
Noua măsură va permite angajatorilor să atragă mai mulți posibili viitori angajaţi. "Mottoul" general: poţi câștiga și un bonus pe lângă salariul plătit. Guvernanţii francezi urmăresc ca prin intermediul acestui beneficiu să fie ocupate în viitorul apropiat nu mai puţin de 110.000 de locuri de muncă vacante din sectorul alimentației, un domeniu de activitate care în contextul pandemic oferă salarii relativ mici.
În România, Organizația Patronală HORA a propus încă din 2018 introducerea unui impozit de 10% pe bacşişul colectat prin plata cu cardul, susţinând că o astfel de reglementare ar aduce la bugetul de stat venituri de peste 110 milioane de lei începând cu 2022.
În acest sens, au existat până acum două încercări privind legiferarea acestui aspect: prima în 2015, fiind catalogată drept un "eşec răsunător", renunțându-se la ea în doar câteva săptămâni, din cauza unor prevederi nu tocmai potrivite. Altfel spus, la momentul actual, angajaţii erau obligaţi să declare ce sume de bani au în buzunare când ajungeau la locul de muncă. Cea de-a doua, în 2019, când autorităţile au depus şi un proiect de lege în acest sens.
În prezent, fiscalizarea bacșișului este o temă pusă recurent pe masa actualului "șef al executivului" de către industria HoReCa. Acesta a declarat recent, că ar dori mai întâi să dezbată această propunere cu persoanele care sunt direct afectate de o posibilă viitoare prevedere în acest sens (adică care primesc bacșiș), pentru a vedea dacă şi ele sunt de acord cu termenii prezentați.