Fornetti este cel mai mare producator de patiserie din Romania. Cu o vechime de aproape 20 de ani pe piata romaneasca, brandul a inregistrat inca de la inceput incasari record, oferind consumatorilor o gama larga de produse.
Grupul maghiar Fornetti a fost fondat in 1997 si este printre cei mai mari producatori de produse de patiserie congelate din Europa de Est. Fornetti Romania detine in prezent cel mai extins lant de patiserii de pe plan local, motiv pentru care compania a aniversat recent deschiderea celui de-al 800-lea magazin din Romania. De asemenea, brandul are o fabrica de produse de patiserie in judetul Timis.
Cum a aparut franciza Fornetti in Romania?
Businees-ul a inceput in anul 1997, atunci cand brutarul József Palásti a infiintat societatea Fornetti Kft, in Ungaria, sub forma unei afaceri de familie. Ideea cu micile magazine de patiserie a pornit dintr-un atelier unde brutarul a inceput productia unor mini pateuri, pe care le-a denumit Fornetti si pe care a ales sa le vanda la kilogram, ci nu la bucata. Solutia de extindere a venit mai tarziu, din francizarea marcii, dar si a sistemului de fabricatie si vanzare.
In anul 2000 a fost deschisa prima hala de productie in masa, la Kiskunfélegyháza, in Ungaria. Astfel, primele produse Fornetti au patruns pe piata romaneasca in magazinele din Oradea, Satu Mare, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei. Pe vremea aceea depozitul de marfa congelata era situat in Oradea.

Cum a revolutionat Fornetti piata produselor de patiserie?
Fornetti, brandul de produse de patiserie congelate a cucerit rapid piata din Romania prin calitate si originalitate. Succesul inregistrat pe piata romaneasca datorita cererii consumatorilor, dar si a unui concept inedit de coacere la vedere, au facut necesara infiintarea unei fabrici Fornetti si in tara noastra, astfel ca in 2002 s-a dat in folosinta linia de productie de la Hodoni, din judetul Timis. La scurt timp, Fornetti a devenit cea mai extinsa retea de franciza.
In anii 2016 si 2018 Fornetti Romania a fost recompensata, pentru rezultate excelente, cu doua premii oferite de Camera de Comert a Timisoarei, respectiv a Romaniei, fiind numita Cea mai buna companie de patiserie.
Fornetti Romania, cel mai mare producator de produse de patiserie, a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri in usoara crestere, de 205,9 milioane lei si un profit in usoara scadere, in valoare de 15,1 milioane lei.
Fabrica Fornetti din Romania
Fabrica din judetul Timis este una din cele mai performante unitati ale grupului maghiar, din toata Europa. Investitia s-a derulat pe o perioada de 17 saptamani si a fost coordonata de Departamentul Tehnic al companiei Fornetti. Aceasta investitie face parte dintr-un sir de modernizari efectuate, incepute in urma cu 5 ani, odata cu achizitionarea companiei Fornetti Romania de catre Aryzta AG, cel mai mare producator de patiserie congelata din lume. De-a lungul acestei perioade, valoarea investitiilor a fost de peste 7 milioane de euro.
Fiecare fabrica Fornetti corespunde celor mai exigente cerinte de igiena, siguranta a alimentelor si asigurare a calitatii.
Inainte de modernizarea fabricii, capacitatea de productie si distributie era intre 1.600 de tone in lunile mai slabe din punct de vedere al vanzarilor (perioadele de concedii) si 2.200 de tone in lunile de varf. In 2019, dupa finalizarea investitiei in reconstructia unei linii de productie complet automata la fabrica din Timis, capacitatea de productie a crescut, permitand realizarea cu peste 1800 de tone de produse mai mult, pe an. Din toata aceasta productie, 50% se distribuie in Romania, iar restul se duce catre export.
In prezent, producatorul de patiserie Fornetti are o gama variata de produse, printre care amintim produsele mini (care se vand la kilogram) si sunt in diverse sortimente, atat dulci, cat si sarate, produse la bucata, produse de panificatie, produse de copt acasa.