Daca nu se redeschid curand, restaurantele ar putea deveni o amintire

Daca nu se redeschid curand, restaurantele ar putea deveni o amintire

Dupa aproape jumatate de an de cand au fost inchise restaurantele, antreprenorii din domeniu sunt disperati. Cu numarul de cazuri de coronavirus in crestere si fara perspective, se poate spune ca aceasta industrie este printre cele mai afectate din Romania tuturor timpurilor, incluzand cele doua razboaie mondiale.

Industria HoReCa mai are un pic si ajunge la ATI

Daniel Mischie, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a declarat miercuri, în urma discuţiilor de la Guvern, că nu mai există resurse pentru a susţine industria HoReCa, iar această întâlnire a avut loc „înainte de a pune lacătul pe această industrie”.

El considera ca industria de hoteluri şi restaurante este aproape de a pieri.

„Nu poate fi vorba de o relansare economică fără această industrie. În acelaşi timp, am prezentat primului ministru şi precedentul european, adică ceea ce se întâmplă în toate ţările europene, ţări în care restaurantele sunt deschise şi în care numărul de infectaţi Covid este mult mai mic decât în România. Deci astăzi primul ministru trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor, pentru că nu există nicio corelaţie între numărul de infecţii şi redeschiderea, funcţionarea teraselor. Această funcţionare, evident, că trebuie să aibă anumite restricţii”, a mai declarat, miercuri, Daniel Mischie, preşedintele HORA si totodată CEO al grupului City Grill, unul dintre cei mai mari jucători din industria restaurantelor din România.

Pierderi de cel putin 80% pentru sectorul HoReCa

In acest context, este important de mentionat ca, in afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.

Pe de alta parte, cifrele industriei confirma situatia grava in care se afla aceasta. Astfel, mai bine de jumătate dintre jucătorii din industria de restaurante au pierdut cel puţin 80% din business în lunile de vară, după redeschiderea teraselor, în timp ce doar 2,9% susţin că au reuşit să îşi menţină acelaşi nivel al afacerilor, arată un studiu realizat tot de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi de platforma Restograf, o aplicaţie mobilă pentru rezervări instant la restaurante.

Mai mult, nici macar livrarile la domiciliu nu reusesc sa suplineasca prea mult din incasari, pentru 75% dintre repondentii la acest studiu acestea aducand maximum 30% din incasari. Nu este de mirare, prin urmare, ca in astfel de conditii viitorul domeniului HoReCa pare pus sub semnul indoielii, cel putin pe termen scurt si mediu.