Suedia este renumită pentru crearea unui mediu de lucru care pune accent pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Numeroase aspecte au condus la obţinerea acestui titlu, printre care, cinci săptămâni/an pentru concediu de odihnă, beneficii legate de concediul pentru creșterea copilului, concediu medical plătit inclusiv atunci când părinții rămân acasă pentru a-și îngriji copiii bolnavi etc.
Astfel, potrivit unui sondaj internaţional, Suedia ocupă locul patru în topul ţărilor cu cei mai mulțumit angajați din lume, după vecinii nordici Danemarca și Norvegia. Însă, există şi un alt element cu un impact semnificativ asupra bunăstării angajaţilor.
Ce înseamnă fika?
Potrivit Visit Sweden, analiza etimologică a cuvântului “fika” a relevat faptul că, termenul este de fapt o inversare a silabelor din cuvântul “kaffi”, vechea scriere folosită pentru cuvântul cafea. În primă fază, odată cu introducerea acestui produs în Suedia începând cu secolul XVIII, cafeaua a devenit imaginea noţiunii de fika. Ulterior, produsele de patiserie coapte care completează acest ritual al cafelei, aşa numitele fikabröd (pâine fika), au devenit nelipsite, contribuind la dezvoltarea impactului social al practicii. Totodată, fondarea primelor patiserii în Suedia (în secolul al XIX-lea) a transformat fika într un obicei adânc înrădăcinat în cultura suedeză.
Nicio zi de lucru fără fika
În Suedia, a lua o pauză pentru a savura o cafea în timpul programului de muncă nu constituie un aspect negociabil sau la care se poate renunţa. Numeroase companii au implementat politici de lucru potrivit cărora este obligatoriu ca angajații să beneficieze de repaus în timpul zilei. Tradiţia pauzei de cafea este atât de importantă pentru starea emoţională a lucrătorilor suedezi, încât unele organizaţii introduc în contractele de muncă clauze speciale care privesc dreptul angajaţilor la pauza de fika.
Aşa cum menţionează Matts Johansson, fondatorul unui lanț de cafenele din Suedia, fika este un obicei adânc înrădăcinat în cultura ţării încât majoritatea persoanelor iau pauze pentru cafea chiar de mai multe ori pe zi, indiferent de momentul săptămânii, weekend sau în timpul programului de lucru. În principiu, fika este benefică deoarece încurajează socializarea cu ceilalți colegi, consumul de produse homemade, proaspete, la care se adaugă și o cafea savuroasă.
Totodată Andreas Astrom, oficial din partea Camerei de Comerț din Stockholm, subliniază faptul că introducerea fika în timpul programului de lucru nu înseamnă că angajaţii suedezii muncesc mai puțin sau că le este afectată productivitatea. Întrucât o conversaţie plăcută cu colegii crează o stare de relaxare, ulterior eficiența salariaţilor crește deoarece gradul de concentrare și nivelul de motivaţie sunt influenţate pozitiv. Pe de altă parte, stilul de management suedez este diferit de cel practicat la nivelul altor țări. Întrucât presupune structuri organizatorice plate, este mai mult decât esenţial ca opinia fiecărei persoane să fie auzită, iar prin natura sa, fika încurajează discuția între angajați și conducere într-un mediu relaxat.
Întrucât la momentul actual fika a devenit practic o veritabilă normă socială, refuzul de a participa la pauza de cafea poate fie considerat un gest nepoliticos.
Principalele surse de informare:
- BBC.com
- Visit Sweden.com
- Angajatorulmeu.ro
- Thelocal.se