Pachetele fiscale isi pun imprenta si asupra evolutiei cosului de cumparaturi al romanilor. Preturile la raft ale alimentelor de baza, cu exceptia fructelor si legumelor sezoniere, au crescut, in medie, cu 1,53%, sub pragul asociat majorarii TVA, in luna august fata de iunie, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurentei pe baza datelor furnizate de sase mari retele comerciale.
Impactul modificarii TVA in supermarket
Consiliul Concurentei a realizat o analiza pe baza datelor transmise de principalii sase retaileri: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi si Selgros. Analiza include bunurile alimentare de baza aflate sub incidenta Ordonantelor de Urgenta ale Guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 si OUG 5/2024). Acestea stabilesc masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 46 de grupe de alimente de baza si sunt valabile pana la data de 30 septembrie 2025.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei:
„Asa cum era de asteptat, preturile produselor sezoniere au scazut. In ceea ce priveste preturile celorlalte alimente din cosul zilnic de consum, am observat cresteri sub cele care rezulta din modificarea TVA, ceea ce inseamna ca marii retaileri si furnizorii lor au absorbit o parte din majorari, in luna august. Acest lucru arata ca piata si concurenta functioneaza, intrucat companiile se lupta sa isi pastreze clientii, cu preturi atractive. De altfel, preturile alimentelor au crescut mai putin decat preturile produselor nealimentare sau serviciilor”.
Produsele non-sezoniere care au inregistrat cresteri ale preturilor mai mari decat majorarea TVA sunt urmatoarele:
- carne tocata (+4,93%)
- drojdie (+3,11%)
- iaurt (+2,75%)
- paine (+2,78%)
- cozonac (+18,40%)
- oua (+1,85%)
- zahar (+5,45%).
In acelasi timp, scaderi ale pretului la raft au fost observate pentru urmatoarele categorii de bunuri:
- pulpa de porc cu os (-2,52%)
- pulpa de porc fara os (-2,03%)
- margarina (-3,77%)
- usturoi (-3,51%)
- faina (-1,9%).
Bunurile sezoniere (legume si fructe) au inregistrat evolutii mai pronuntate, dupa cum era de asteptat. Astfel, preturile au scazut pentru prune (-61,34%), pepene (-46,17%), struguri (-41,38%), ardei Kapia (-22.01%), cartofi (-30,75%), ceapa (-32,74%), dar au crescut la castraveti (22,03%), mere Golden (21,98%) si mere rosii (22,25%).
Per total, preturile alimentelor din cosul de consum, care include atat produsele sezoniere, cat si non-sezoniere au scazut, in medie, cu 4,18%, in luna august fata de iunie, in special datorita fructelor si legumelor de vara, al caror pret a scazut semnificativ.