Alimentele, mai scumpe de sarbatori. Cat ne va costa masa de Craciun?

Alimentele, mai scumpe de sarbatori. Cat ne va costa masa de Craciun?

Anul acesta lista de cumparaturi pentru masa de sarbatori va fi redusa considerabil pentru multi romani. Sarmalele, cozonacul, carnatii si friptura nu vor mai face echipa chiar pe toate mesele de Craciun si asta din cauza exploziei preturilor. In contextul crizei generate de pandemie, cu un val de someri si salarii reduse, multi romani nu mai reusesc sa faca fata si scumpirilor traditionale din prag de sarbatori. Carnea si produsele de panificatie sunt cap de lista. Estimarile indica faptul ca masa de Craciun va fi mai scumpa cu cel putin 20% fata de anul trecut. Scumpirile au inceput deja. Daca nu v-ati facut cumparaturile, veti avea parte de surprize la raft, dupa jumatatea lunii decembrie.

Seceta a majorat preturile in sectorul de panificatie

Finalul de an aduce o crestere de pana la 20% a preturilor in sectorul produselor de panificatie. Majorarea este data de seceta care a scazut productia de grau in 2020. In zona de sud a tarii, hectare intregi au fost compromise de vreme. Potrivit Ministerului Agriculturii, productia de grau in 2020 a fost de doar 5.4 milioane de tone, ceea ce inseamna jumatate din productia anului 2019. Cu un cost mai mare al materiei prime, produsele de panificatie inregistreaza pe final de an majorari consistente. Cozonacul, vedeta mesei de sarbatori, va fi mai scump cu pana la 10 lei fata de anul trecut. Mai multi bani vom scoate din buzunar si pentru paine, covrigi si prajiturile traditionale.

Pretul carnii de porc a explodat

Comerciantii speculeaza sarbatorile ca sa-si umple buzunarele, iar asta nu este o noutate pentru nimeni. Justificate sau nu, preturile cresc in fiecare an inainte de sarbatori. Anul acesta, ca si in 2019, majorarea pretului carnii de porc este pusa pe seama consecintelor pestei porcine care a provocat dezastru in ferme. Profitand de faptul ca oamenii s-au temut sa mai creasca porc in propria gospodarie, comerciantii au inceput sa ridice pretul inca din octombrie. Variatiile au fost saptamanale. In prag de Craciun, carnea de porc ar putea ajunge sa fie si cu 30% mai scumpa.  In prezent, in macelarii un kilogram de pulpa de porc se vinde cu 21 de lei, iar unul de sorici cu 35-40 de lei,  pentru ceafa de porc romanii scot din buzunar intre 25-27 lei/ kilogram, iar pentru carnati intre 20 si 25 lei/ kilogram. Maruntaiele de porc, folosite pentru toba, lebar sau caltabos costa intre 8 si 13 lei/ kilogramul.

Alte scumpiri pe final de an

Tot pentru masa de Craciun, platim mai mult si daca mergem in sectorul de fructe, legume si lactate. Pretul legumelor si fructelor se va majora cu 10-15% pana in Ajunul Craciunului, iar pretul lactatelor va fi mai mare cu 5%.

Bradul de Craciun este nelipsit din casele tuturor.  Pretul difera in functie de locul de unde este cumparat, de marime sau bogatia crengilor. Daca achizitionati pomul de Craciun de la Romsilva veti plati intre 15 lei (un brad de 1,3 metri) si 35 de lei (brad de 1,8 metri). Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a scos la vanzare, pentru sarbatorile din acest an, 42.624 de pomi. In piata, pretul pleaca de la 40 de lei si pana la 250 de lei pentru un brad. Oferte pun la dispozitie si supermarketurile si retailerii din industria de decoratiuni. Aici preturile sunt mai piperate.