Asa cum bine se stie deja, cel mai afectat sector economic in perioada actuala este HoReCa. Repetatele restrictii au falimentat sute de afaceri si le-au facut pe cele ramase sa cheltuie ultimele profituri facute in anul 2019. Acum, insa, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, in unanimitate, o hotarare conform careia taxa de ocupare a domeniului public pentru terase si restaurante va fi zero in perioada ianuarie – iunie 2021.
Masura, in vigoare pana la data de 30 iunie 2021
Astfel, conform proiectului anuntat de Primarul Capitalei, se suspenda, pana la data de 30 iunie 2021 aplicarea taxei pentru utilizarea locurilor publice cu unitati de alimentatie publica si terase de vara. Informatia vine in contextul in care, potrivit Hotararii de Consiliu General nr.139/2020, taxa pentru utilizarea locurilor publice cu unitati de alimentatie publica si terase de vara are in prezent o valoare cuprinsa intre 0,5 – 1,1 lei/metru patrat/zi, in functie de zona. Taxa se percepe pentru urmatoarele tipuri de activitati: alimentatie publica; terase de vara (pentru perioada 01.05 – 30.09) cu sau fara bauturi alcoolice; comercializare produse panificatie si patiserie; alte activitati asemanatoare.
Ajuta cu adevarat aceasta masura sectorul HORECA?
In urma anuntului facut de Primarul Capitalei, se desprind insa doua intrebari. Prima: de ce se aplica taxa zero pentru restaurantele care ocupa spatiul public intr-o perioada in care, cel putin trei luni, majoritatea nu vor fi practicabile din cauza vremii? Cum le va ajuta acest lucru, concret, pe acestea, in conditiile in care este evident ca nu vor avea clienti? Mult mai firesc, din acest punct de vedere ar fi fost ca perioada in care este propusa taxa zero pentru aceste afaceri sa acopere inclusiv lunile de vara, din moment ce atunci sunt frecventate de cei mai multi clienti. Asta pentru a nu mai aminti faptul ca, daca intr-adevar restrictiile de calatorie se vor ridica, primul lucru pe care il vor face potentialii clienti HoReCa la inceputul verii va fi sa calatoreasca si nicidecum sa ocupe aceste terase.
Cat despre a doua intrebare, in egala masura legitima, este de ce nu se aplica o masura similara si pentru domenii la fel de afectate precum HoReCa, spre exemplu turismul? Iar daca in cazul restaurantelor care ocupa spatiul public s-a putut gasi o formula de tipul taxei zero, poate ca si in cazul afacerilor din domeniul turismului ar putea fi aplicata o formula asemanatoare, cum ar fi scutirea chiriei ori anularea, pe o perioada limitata, a taxelor pentru serviciile pe care le ofera acestea. Pentru ca pana la urma, serviciile de turism deservesc Capitala Romaniei in egala masura ca restaurantele care ocupa spatiul public. Sau, altfel spus, fara turisti cum s-ar putea umple restaurantele?