Ora de chimie ar putea sa devina un prilej de relaxare, iar invatarea tabelului periodic al lui Mendeleev ar putea reprezenta o surpriza pentru melomani, daca ideea lui Asegun Henry ar patrunde si in institutiile de invatamant.
Inginerul mecanic Asegun Henry a creat semne "muzicale" pentru fiecare element din tabelul periodic, cu scopul de a oferi oamenilor de stiinta un nou mod de a analiza schimbarea din structura moleculara.
"Speranta mea este ca această inovatie va fi un instrument interesant pentru a explica tabelul periodic, dar si pentru a oferi oamenilor o anumita idee despre faptul ca intregul Univers emite sunet. Pur si simplu nu se aude", a precizat Asegun Henry.
Universul este format din atomi, iar acesti atomi sunt intr-o continua miscare. In functie de viteza cu care atomii vibreaza, in legaturile dintre molecule se va obtine o substanta solida, lichida, gazosa sau plasma.Vibratiile determina densitatea si conductivitatea termica a unui element. O mai buna intelegere a miscarii atomilor va oferi mai multe informatii despre capacitatile unui anumit element.
"Trebuie sa incetinim vibratiile atomilor, astfel incat sa le putem auzi. Ei au viteze prea mari, iar frecventele sunt prea ridicate. Vei putea auzi diferente clare dintre ceva la frecvente foarte joase si ceva de genul carbonului, care este foarte inalt" a explicat Henry.
Aceasta idee, avansata de catre Henry, este, de fapt, o tehnica testata in timp, fiind utilizata in proiectul de la CERN, numit LHCSound, pentru a analiza datele de coliziune dintre particule, permitand fizicienilor sa detecteze cu urechea particulele subatomice.
Henry a publicat lucrarea in “Revista de Fizica Aplicata” si a aplicat pentru un grant la Fundatia Nationala de Stiinte, ca sa-si transforme catalogul intr-o aplicatie, astfel incat toti cei interesati sa poata auzi ”amprentele” muzicale ale elementelor din tabelul lui Mendeleev. Mai interesant este si faptul ca utilizatorii vor avea libertatea de a isi crea propriile sunete.
Puteti asculta ce "sunet" are siliciul cristalin, in urmatorul video.
Sursa: Descopera.ro, Science Alert