Imagineaza-ti ca poti stoca ce informatii doresti pe un drive permanent securizat care iti va garanta integritatea datelor pentru totdeauna. Acest dispozitiv nu este vreo noua piesa stiintifico-fantastica. Este ceva la care ai acces din plin, este chiar ADN-ul tau.
foto: premed.com
Savantii Yaniv Erlich si Dina Zielinski de la New York Genome Center respectiv Columbia University au publicat un studiu care scoate in evidenta procesul de encodare a informatiei in ADN-ul uman, iar apoi de decodare cu ajutorul sistemului DNA Fountain.
Cei doi considera ca aceasta tehnica poate stoca pana la 215 Petabytes de date intr-un singur gram de ADN; asta inseamna aproximativ 2.859 de ani de video in High Definition.
foto:123rf.com
Pentru studiu, acestia au stocat un intreg sistem de operare, un film, un card cadou electronic si un virus pe o farama de ADN. Ulterior, au putut extrage informatia fara niciun fel de eroare. Totodata, tehnica de encodare le permite sa faca un numar nelimitat de copii total lipsite de erori ale fisierelor.
In timp ce experimentul a folosit doar 2 MB de date, proiectul ilustreaza fiabilitatea sistemului DNA Fountain care poate encoda date binare in ADN.
foto:wired.com
In orice caz, acest proces nu este unul ieftin. A fost nevoie de 9.000 $ pentru ca experimentul cu 2 MB de date in ADN sa poata avea loc. Erlich considera ca ne vor mai trebui cel putin 10 ani pana cand publicul va avea acces la aceasta tehnologie si, chiar si atunci, se va folosi, cel mai probabil, in scop medical, nu pentru fisierele noastre MP3. Intre timp, va trebui sa ne descurcam cu mijloacele obisnuite de stocare.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: futurism.com
Traducere: Andrei Bobe