Cercetatorii de la Universitatea Iowa au creat o baterie care se autodistruge in momentul in care intra in contact cu caldura sau cu lichidele.
Potrivit informatiilor publicate pe BBC, bateria inedita are 2.5 volti si are capacitatea de a tine un calculator in functiune timp de un sfert de ora.
Inginerul mecanic Reza Montazami, de la Universitatea Iowa, a declarat ca aceasta a fost, de fapt, prima baterie tranzitorie. Montazami a dezvoltat bateria de tip litiu-ion, alaturi de o echipa de cercetatori. Rezultatele au fost publicate in "Journal of Polymer Science".
Bateria are 5 mm lungime, 1 mm grosime si latimea de 6 mm, iar in ceea ce priveste componentele sale, structura si reactiile electrochimice nu difera foarte mult de cele ale bateriilor pe care le gasim in comert.
Bateria contine un anod, un catod si un separator de electrolit in doua straturi de polimer pe baza de alcool polivinilic.
In momentul in care bateria intra in apa, carcasa de polimer se umfla, iar electrozii se rup, determinand dizolvarea acesteia. Jumatate de ora dureaza procesul de descompunere.
In lucrarea stiintifica a cercetatorilor se precizeaza un aspect important al bateriei: "Spre deosebire de electronicele conventionale, care sunt proiectate sa reziste pentru perioade indelungate de timp, un atribut-cheie si unic al electronicelor tranzitorii este de a opera intr-o perioada de obicei scurta si bine definita. De preferat, sa se autodistruga rapid si complet, si sa dispara atunci cand efemeritatea este declansata."
Noua functionalitate a bateriilor, adica dizolvarea in lichide, poate insemna o solutie la problema deseurilor survenite din cauza electrocasnicelor uzate.
Aceasta baterie ar putea fi folosita pentru dispozitivele de monitorizare a mediului, dar si pentru a pastra secrete militare.
Surse: Futurity.org, HotNews, BBC