S-a inventat masina care iti vizualizeaza gandurile

S-a inventat masina care iti vizualizeaza gandurile

Daca te bazai pe faptul ca mintea ta este singurul loc in care iti poti pastra secretele si gandurile cele mai intime, mai gandeste-te o data! Oamenii de stiinta fac pasi mari spre implinirea unui nou obiectiv: citirea gandurilor umane si afisarea lor pe ecrane vizibile celor din jur.

O echipa de la Universitatea din Oregon a construit un sistem care poate citi gandurile oamenilor prin scanari ale creierului, astfel reconstruind chipuri pe care acestia le vizualizau in mintea lor.

Neurologul Brian Resnick a declarat: “Putem sa luam memoria cuiva- care este, de obicei, ceva privat si inern, si s-o extragem din creierele lor”.

In ce a constat experimentul celor de la Universitatea din Oregon?

Cercetatorii au selectat 23 de voluntari si au compilat un set cu 1000 de fotografii color care infatisau chipuri de oameni alesi aleatoriu. Voluntarilor li s-au aratat aceste fotografii in timp ce erau conectati la un aparat fMRI (aparat de imagistica prin rezonanta magnetica functionala), care detecteaza schimbarile subtile in fluxul sanguin al creierului, in vederea masurarii activitatii neurologice.

Tot conectat la aparatul fMRI este si un program de inteligenta artificiala care citeste activitatea cerebrala a participantilor la experiment, in timp ce realizeaza o descriere matematica a chipului fiecaruia, expusa in timp real. Cercetatorii au alocat 300 de numere anumitor trasaturi faciale, pentru a ajuta programul AI sa le recunoasca ca si cum ar fi un cod.

De fapt, aceasta prima faza a fost ca o sesiune de training pentru AI- era nevoie sa se observe cum anumite dezlanturi de activitate neurologica se coreleaza cu diverse trasaturi faciale.

Dupa ce AI a realizat destula corelatie intre activitatea creierului cu codurile in cauza, echipa a trecut la faza a doua a experimentului. AI a fost conectat la aparatul fMRI si a trebuit sa isi dea seama cum aratau niste chipuri umane, avand ca unica informatie activitatea cerebrala a cobailor.

Toate chipurile aratate in aceasta etapa a experimentului au fost diferite fata de primele imagini prezentate participantilor. Masina a reusit sa reconstruiasca fiecare chip, folosindu-se numai de activitatea celor doua regiuni din creier: girusul unghiular (ANG), care este implicata intr-o serie de procese legate de limba, prelucrare a cifrelor, constientizare spatiala, si formarea amintirilor vii, dar si cortexul occipitotemporal (OTC), care proceseaza indicii vizuali.

Puteti vedea rezultatele in imaginea urmatoare:

 

Rezultatele experimentului au demonstrat ceva foarte important. Cand au aratat ciudatele reconstructii la un alt set de participanti, acestia puteau sa raspunda corect la intrebari ce se refereau la chipurile originale, vizualizate de grupul conectat la aparatul fMRI.

Detaliile majore au fost culese din citirea mintilor. Deci un anumit grup de oameni a reusit sa citeasca gandurile unui alt grup de oameni, cu ajutorul unei masini.

Echipa lucreaza acum la o sarcina si mai dificila: sa ii faca pe participanti sa vada un chip, sa-l pastreze in memorie, iar apoi AI sa-l reconstruiasca, bazandu-se numai pe amintirea participantului despre cum arata chipul respectiv.

Desigur, proiectul lor este pe cat de ambitios, pe atat de dificil.

Studiul a fost publicat in The Journal of Neuroscience.

 

Sursa:  Science Alert