Cercetatorii japonezi si americani au inventat un material senzorial revolutionar.
Noul material de detectare a presiunii este subtire si rezistent la deformare, pastrandu-si forma intacta chiar daca este indoit intr- o varietate de moduri.
Inventatorii acestuia sustin ca daca materialul ar fi folosit pentru manusile de examinare ale medicilor, atunci acesta i-ar putea ajuta sa simta tumorile prin palpatie, conducand la o diagnosticare mai rapida a cancerului.
Cercetatorii au creat nanofibre sensibile la presiune, dintr-o combinatie de tuburi microscopice construite din folii si atomi de carbon. Cu un diametru ce variaza intre 300 la 700 de nanometri, straturi din aceste fibre au fost aranjate la intamplare si suprapuse pentru a genera o structura transparenta. Ulterior, au fost adaugate in tranzistori, dispozitive mici prin care trec semnalele si pe care le pot amplifica, si a urmat asezarea lor alaturi de fibre de polimeri puternici, rezistenti la caldura. In final, echipa a testat materialul rezultat intr-o serie de situatii.
A fost impresionant cum datorita capacitatii nanofibrelor de a schimba alinierea lor in timpul deformarii, tensiunea cauzata de indoire a fost redusa. Astfel, a mentinut sensibilitatea si precizia chiar si atunci cand a fost deformata. Atunci cand sensibilitatea a fost testata pe un sistem cardiac artificial, a fost capabil sa detecteze modificarile de presiune
Anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de san) sunt monitorizate prin palpare, efectuand astfel o presiunie usoara, cercetatorii cred ca acest material ar putea deveni un instrument util in diagnosticare.
Sursa: iflscience.com