Scopul evenimentului este de a atrage tinerii catre industria hoteliera. Asta, in conditiile in care, sectorul HoReCa din Romania se confrunta cu un deficit urias de forta de munca. Se apropie debutul sezonului estival, iar mii de joburi sunt inca vacante pe litoral. Specialistii din industria ospitalitatii au semnalat ca este nevoie de sprijinul sistemului educational pentru a pregati in Romania o noua generatie de profesionisti in turism.
Unitatile de cazare isi deschid portile pentru tineri
In perioada 6-7 mai, 68 locatii din 28 orase si statiuni vor gazdui peste 2000 de elevi si studenti, in cadrul evenimentului „Zilele Portilor Deschise In Industria Ospitalitatii”. Organizatorii au transmis ca tinerii vor putea sa viziteze mai multe departamente pentru a vedea ce se intampla in spatele usilor unde publicul nu are acces in mod obisnuit si vor participa la workshopuri pentru a intelege cum functioneaza aceste departamente.
„Industria hoteliera are nevoie de sprijinul sistemului educational pentru a pregati aici acasa in Romania o noua generatie de profesionisti in turism. O putem face doar daca suntem cu totii implicati in acest proces de formare, pornind de la elevi, studenti, profesori si parinti, pana la noi operatorii din industria ospitalitatii. Cred ca nu poate fi nimic mai frumos decat sa stim ca am reusit sa contribuim la formarea profesionala a unui tanar sau mai multor tineri si ca i-am ajutat pe unii dintre ei sa isi gaseasca vocatia in domeniul ospitalitatii” a transmis Calin Ile, Presedinte FIHR.
„Zilele Portilor Deschise In Industria Ospitalitatii” este unul din proiectele dedicate educatiei in care FIHR se implica, pe langa sustinerea invatamantului dual, proiectul „Adopta un liceu”, elaborarea unui ghid de practica in industria hoteliera, care va fi lansat in toamna acestui an.
Criza de personal in HoReCa
Organizarea acestui eveniment vine si ca o solutie in ameliorarea crizei de personal din industria ospitalitatii. Ziua de 1 mai a reprezentat primul episod al noului sezon estival care se apropie, iar fluxul de turisti, in special pe litoral, a atras din nou atentia asupra deficitului de forta de munca din HoReCa. Mii de joburi sunt inca vacante in statiuni, iar hotelierii si reprezentantii unitatilor de alimentatie publica incearca sa atraga angajatii cu promisiunea unor salarii mai mari, cazare si masa. Numai ca, cele peste 10.000 de joburi lansate din primavara si pana acum isi gasesc foarte greu candidatii.
Debutul sezonului estival va duce la o adancire a crizei de personal in HoReCa. Problema nu o reprezinta doar angajatii putini, ci si lipsa de experienta a multora, lipsa de pregatire. Specialistii din turism au semnalat faptul ca un angajat bun, bine instruit si pregatit se gaseste greu si poate fi usor pierdut. E nevoie doar de o oferta mai buna de la competitorii din piata.