Sikaru este unul dintre cele mai importante branduri romanesti de bere artizanala care a reusit sa castige consumatorii, iubitorii de bere, dar si de calitate. Cu o vechime de 6 ani pe piata romaneasca, berea Sikaru a aparut din ambitia unui antreprenor de a realiza o bere nepasteurizata si nefiltrata, cu un gust aparte, fiind preparata intr-un mod 100% natural.
Cum a luat nastere Sikaru?
Brandul Sikaru este un proiect personal al unui antreprenor francez, stabilit in Romania, care si-a dorit o schimbare, dupa o experienta de lunga durata ca executiv in departamentul de achizitii al unui mare retail de pe piata romaneasca: „In primul rand am vrut sa raman in Romania si, dupa 15 ani de corporatie, am avut si dorinta de a explora libertatea antreprenorului. Apoi, a fost si o chestie de pasiune pentru bere artizanala”, sustine Arnaud Dussaix, fondatorul Sikaru. Acesta a cladit business-ul de la zero, prin investitie proprie, ambitie si devotament.
Cand vine vorba despre bere, indiferent de gust, aspect sau concentratie alcoolica exista doua mari clase de bere: bere de tip Ale (sau de fermentare inalta), se obtine prin utilizarea drojdiei care fermenteaza la temperaturi de 15-25⁰C, aceasta fiind metoda traditionala de fabricare a berii; bere de tip Lager (sau de fermentare joasa), se obtine prin utilizare drojdiei ce fermenteaza la temperaturi de 8-14⁰C, urmata de stocarea la rece. Cele mai multe beri produse de marea industrie sunt beri de tip Lager.
Sikaru este o bere de tip Ale. Pe langa aceste diferente tehnice, fermentarea inalta confera berii Ale arome si gusturi mult mai complexe fata de berea Lager, punand mai bine in valoare materiile prime din compozitie. Calitatea gustului este motivul pentru care Sikaru a ales sa produca bere artizanala.
Sikaru este o bere nefiltrata, nepasteurizata, carbonatata si maturata natural in sticle. Drojdia, care se regaseste in aceste produse nefiltrate si nepasteurizate este un organism viu care contribuie la procesul natural de producere a berii, dandu-i si un gust aparte. Totodata, drojdia de bere are indicatii terapeutice, datorita continutului de vitamina B. Astfel, berea nefiltrata este mult mai sanatoasa decat cea obisnuita, produsa industrial.
Sikaru este o bere artizanala, produsa traditional, in cantitati mici utilizand propriile retete de bere dezvoltate in timp, prin incercari si degustari.
Lansarea productiei a avut loc in anul 2015.
Cum se realizeaza berea artizanala Sikaru?
Fiind pasionat de bere si de calitatea unui gust unic, Arnaud Dussaix, fondatorul berii artizanale Sikaru si-a urmat visul de a crea o bere pe placul sau. Astfel, dupa studii indelungate despre procesul complex, tehnologic de fabricare, dar si multa imaginatie, berea artizanala Sikaru a fost realizata cu o savoare aparte, intr-un mod natural, traditional. Chiar daca pasiunea a pornit intr-un garaj, producand doar pentru uz personal, ideea de business s-a fondat in spatiul special amenajat si renovat, complet echipat cu utilajele necesare pentru fabricarea si imbutelierea berii.
Avand ca activitate curenta fabricarea berii, antreprenorul da dovada de curaj, experimentand si lucrand permanent la noi retete sau la imbunatatirea celor existente. Dezvoltarea retetelor este un proces amplu, care necesita curiozitate, inventivitate, dar si studiu, multiple incercari si foarte multa rabdare in monitorizare rezultatelor. Berea artizanala Sikaru este produsa dupa norme stricte de igiena si siguranta alimentara, respectand cu strictete retetele si schemele de fabricatie. Pentru producerea acestei beri este folosit un utilaj inovator realizat de un producator german care imbina tehnica de varf cu tehnologia specifica berarilor traditionali.
Materiile prime folosite sunt de cea mai inalta calitate, astfel ca maltul utilizat pentru producerea berii artizanale Sikaru nu este modificat genetic si provine de la cea mai veche malterie inca in functiune din Europa, Malterie du Chateau din Belgia, tara cu cea mai mare varietate de bere din lume. Hameiul provine de la cultivatori traditionali din Cehia, Marea Britanie si Statele Unite. Se mai foloseste, de asemenea, si un hamei special, cultivat organic in Noua Zeelanda. Totodata, produsul nu contine zahar ori aditivi. Berea artizanala Sikaru, de tip Ale, este proaspata, nepasteurizata si nefiltrata, maturata si carbonatata natural, fiind obtinuta prin procese naturale neaccelerate artificial.
Maturarea berii Sikaru se face in sticle si dureaza 3-5 saptamani, in functie de sortiment. Aceasta perioada reprezinta timpul necesar pentru ca bautura sa evolueze intr-un ritm normal, dar si intervalul in care se petrece limpenzirea naturala a berii prin sedimentarea drojdiei pe fundul sticlei.
In prezent, capacitatea de productie este de aproximativ 800-1.000 de hectolitri anual.
Carbonatarea se face prin refermentare in sticla, fara adaos artificial de CO2. Aceste doua procese sunt posibile datorita drojdiei vii, care nu a fost inlaturata prin filtrare sau distrusa prin pasteurizare.
Din punct de vedere financiar, pentru brandul Sikaru, anul 2019 a fost un an incheiat pe plus. Cifra de afaceri a inregistrat o crestere cu 14%, atingand valoarea de 623,6 mii lei, iar profitul a crescut cu 524%, fiind in valoare de 82,2 mii lei.

Producator de nisa in Romania
Berea artizanala Sikaru a fost realizata ca produs care se adreseaza romanilor, in special celor care apreciaza calitatea in detrimentul cantitatii.
Brandul Sikaru este prezent pe piata in 4 sortimente si se poate gasi in Bucuresti, in supermarket-uri ca Auchan si Carrefour.
Desi produsele de nisa vin cu o calitate aparte, publicul consumator este sceptic in a incerca ceva nou. Birocratia si educarea romanilor pentru un gust diferit este un teritoriu incert si greoi, desi, conform antreprenorului Arnaud Dussaix „totusi in ultimii ani, piata de bere artizanala a cunoscut o crestere de la cateva berarii artizanale in 2015, acum suntem aproximativ 50 de microberarii in toate tara si din ce in ce mai multi consumatori aleg acum calitatea in locul cantitatii. Avem siguranta ca trendul va creste, pentru ca romanii se reintorc catre valorile sigure oferite de factorul local, artizanal care ofera garantia calitatii si a gustului autentic.”
In cei 5 ani de cand berea artizanala Sikaru este pe piata romaneasca, brandul a reusit sa creasca, atat in potential, cat si in calitate. S-a dezvoltat datorita festivalurilor si a evenimentelor specifice, castigand publicul consumator incet, dar sigur.
In prezent, pandemia de coronavirus a paralizat productia, facand dintr-un business antreprenorial de viitor, o investitie blocata de restrictii. „Cum majoritatea clientilor au inchis de tot sau si-au restrans operatiunile, a trebuit sa ne adaptam: am redus productia si ne-am concentrat pe canalul principal pe care mai puteam trimite berea – supermarket” sustine fondatorul Sikaru. Cat despre planurile de viitor si dezvoltarea afacerii, „pentru moment toate investitiile sunt blocate, nu avem vizibilitate. La ora actuala am pierdut multi clienti: barurile si restaurantele sunt inchise, festivalurile si evenimentele anulate”, mentioneaza Arnaud Dussaix.
Din dorinta de a aduce un produs deosebit pe piata industriala de bere din Romania, antreprenorul, producator de bere artizanala, spune ca „brandul Sikaru este pentru toti oamenii care sunt din ce in ce mai dezamagiti de berile industriale de tip Lager, care domina piata romaneasca, cu gustul lor aproape identic si lista tot mai mare de aditivi si inlocuitori. Berea Sikaru este pentru oameni care cauta un produs natural, proaspat, nestandardizat, calitativ, cu gust si cu o identitate puternica. Berea Sikaru este facuta in Romania pentru romani.”
Brandul Sikaru este un nume reprezentativ pentru berea artizanala, fiind un produs nefiltrat si nepasteurizat.