Restaurantele se deschid abia de la 1 iulie

Restaurantele se deschid abia de la 1 iulie

Industria ospitalitatii mai are de asteptat. Astfel, daca unii se asteptau sa poata lua masa la restaurant chiar de la data de 1 iunie, 1 iulie pare totusi o data mai corecta. Cu toate acestea, o veste ceva mai buna totusi exista si anume ca restaurantele se vor deschide partial, la interior, din data de 15 iunie. Cat despre terase, acestea vor putea functiona, conform declaratiilor reprezentantilor acestei industrii, inca de la data de 1 iunie.

42,5% din salariile HoReCa vor fi achitate de stat timp de 3 luni

Un alt acord la care a ajuns premierul Ludovic Orban impreuna cu reprezentantii HoReCa stipuleaza faptul ca statul va achita 42,5% din salariile din acest domeniu timp de trei luni dupa marea redeschidere, in vreme ce taxele si impozitele din 2020 se vor achita in 2021 sub forma a 12 rate egale. Cu alte cuvinte, guvernantii crediteaza domeniul HoReCa, oferindu-i un credit anual fara dobanda. Nu in ultimul rand, plata impozitului specific pentru semestrul II din 2020 va fi suspendata, tot ca o masura de a veni in sprijinul acestui sector de activitate extrem de afectat de pandemia de coronavirus.

Home delivery-ul suplineste doar 30% din venituri

Pe de alta parte, o estimare recenta a Pricewatershouse Coopers situeaza ca cifra de afaceri va scadea cu aproximativ 50% in acest an pentru domeniul HoReCa, in conditiile in care acest segment de activitate genereaza undeva la 17 miliarde de lei anual. „Pentru o mai buna intelegere, prezentam cazul unei companii care opereaza un hotel şi un restaurant de lux, care vizeaza in principal clienţi străini. Pe langa oaspetii hotelului, restaurantul hotelului a fost deschis şi altor clienţi, care reprezentau aproximativ 50% în vânzări. Compania a suferit pierderi financiare semnificative, ca urmare a măsurilor extraordinare impuse după declanşarea COVID-19: hotelul a fost inchis si toate rezervările au fost anulate, restaurantul a trebuit inchis pentru public, rezultand o scadere a vanzarilor si, in plus, restaurantul a trebuit sa arunce sau sa doneze o parte din stocul pe care nu-l putea folosi. Pentru a atenua scaderea vanzarilor, restaurantul a inceput sa ofere clienţilor sai posibilitatea de a comanda mancare cu livrare la domiciliu, insa acestea genereaza doar aproximativ 30% din veniturile de dinainte de criza”, se arata intr-un articol al consultanţilor PwC.