Industria HoReCa a avut ghinion anul acesta. A fost initial una dintre cele mai lovite industrii de catre pandemia de coronavirus, fiind nevoita sa inchida toate spatiile. Apoi, dupa mai bine de 6 luni, a reusit in sfarsit sa le redeschida, dar numai dupa proteste de strada si interventii la autoritati.
Restaurantele se inchid unele dupa altele
Iar acum, dupa ce in sfarsit a reusit, cat de cat, sa-si reia activitatea dupa pierderi ce depasesc 13 miliarde de lei, HoReCa este in pericol sa se reinchida. De ce? Este simplu, pentru ca incidenta cazurilor numai in Bucuresti, spre exemplu, a trecut de 1,5 la mia de locuitori, pragul considerat ca fiind o linie rosie pentru functionarea acestui tip de spatii.
Iar asta nu este ca si cum in alte locuri din tara situatia sta mult mai bine. Ieri, spre exemplu, toate restaurantele din 2 Mai si Vama Veche au fost inchise din aceeasi cauza. Bacau, Arad si Bistrita-Nasaud erau deja in aceasta situatie de cateva zile, Iasiul pare sa se pregateasca de acelasi scenariu, iar alte localitati se indreapta vertiginos spre acelasi deznodamant. Sunt putine dubii, prin urmare, ca situatia este cat se poate de serioasa, iar daca opinia publica doreste sau nu sa o numeasca „al doilea val” nu schimba lucrurile cu nimic.
Ca o reactie la aceasta stare de fapte, Ministrul de Finante Florin Citu a anunțat astazi, ca in urmatoarea sedinta de Guvern va propune scutirea restaurantelor, hotelurilor si a barurilor de la plata impozitului pana la sfarsitul anului.
Ca sa nu dispara, HoReCa are nevoie de o minune
„Vesti fantastice pentru HoReCa!”, a scris acesta pe Facebook. „Pentru contribuabilii care platesc impozit specific unor activitati (restaurante, hoteluri, baruri), dupa discutii cu premierul Ludovic Orban am decis sa propun in urmatoarea sedinta de guvern SCUTIREA de la plata impozitului pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului 2020”.
Ar fi acest lucru suficient pentru ca industria HoReCa sa reziste in fata a ceea ce pare sa urmeze? Fara indoiala nu. In cele doua-trei saptamani de functionare la capacitate maxima, restaurantele nu aveau cum sa recupereze pierderile istorice, astfel ca masura pare sa aminteasca, mai degraba, de efectul pe care l-ar avea o picatura intr-un ocean. Asta dupa ce zilele trecute ministerul Finantelor venise la randul sau cu clarificari legate de regimul TVA aplicabil in restaurante și hoteluri, care stabilea cota TVA-ului la alcool la 5% in cazul pensiunilor si 19% la catering.
Chiar si cu toate aceste facilitati fiscale, insa, perspectiva se anunta ingrijoratoare pentru acest sector de activitate, marea majoritate a operatorilor punandu-si toate sperantele pentru ca situatia sa nu se agraveze din cale afara. Cu alte cuvinte, spera intr-o minune.