Produsele producatorilor locali, pe bancile elevilor

Produsele producatorilor locali, pe bancile elevilor

Dupa ce ani la rand, copiii din Romania au primit la scoala mere de slaba calitate aduse din Polonia, in timp ce in marile bazine pomicole, tone de mere ajungeau la gunoi, Ministrul Agriculturii promite schimbari. Prioritate pentru programul „Mere in scoli” vor avea producatorii locali. Tot pe ei ar urma sa se bazeze Guvernul si pentru programul "Laptele si cornul". Acest an scolar a debutat insa fara gustari sanatoase pentru elevi, din cauza pandemiei care a dat cursurile peste cap.

60% din alimentele livrate, produse romanesti

Programele "Laptele si cornul" si "Mere in scoli" au fost suspendate temporar din cauza situatiei generate de pandemia de COVID-19. Situatia ramane una incerta si pentru perioada urmatoare, intrucat nu se poate anticipa data la care cursurile vor reveni la normalitate, cu toti elevii, zi de zi, la scoala. Pana atunci insa, Ministerul Agriculturii si-a facut calculele si au dat cu minus: desi Romania se lauda cu bazine pomicole cu fructe apreciate pentru gustul deosebit, dar si cu producatori locali de lactate de calitate superioara, pe bancile elevilor au ajuns ani la rand produse din import sau de proasta calitate. In aceste conditii, recent, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a transmis ca va modifica modul in care se fac achizitiile publice pentru cele doua programe pentru a-i favoriza pe producatorii locali.

''Ne-a interesat foarte mult ca pentru achizitii sa fie produse locale si atunci in caietul de sarcini am introdus: pana la 60% se va tine cont de lantul scurt de aprovizionare, adica sa fie produse locale. Pana acum nu exista posibilitatea legala, decat aceea a achiziitilor pe SEAP, fara sa poata fi oarecum favorizati producatorii locali. Noi avem o situatie privind merele in scoli. Anul trecut din cei 70 de furnizori pentru acest program, 32 nu numai ca nu erau locali, ci erau din alte tari", a subliniat ministrul.

De 8 ani, elevii romani mananca merele strainilor

Modificarile aduse in legislatie vor da sansa primariilor, consiliilor locale si judetene ca pentru toate achizitiile publice sa aiba posibilitatea sa faca achizitii de la producatorii locali, pentru a consolida pozitia micului producator si procesator. Ce se intampla pana acum?

"Laptele si cornul" este un program introdus in scolile din Romania in anul 2002. De aproape 18 ani, doar marii jucatori de pe piata lactatelor intrau in program. Desi sunt multe judete in tara cu potential de productie de calitate si in cantitate suficienta pentru a satisface nevoile unitatilor scolare din zona respectiva, producatorii locali nu aveau nicio sansa. In anul scolar precendent au fost distribuite aproximativ 5 milioane de portii de lapte si produse lactate. Dupa aceste modificari, cea mai mare parte a cantitatii ar trebui sa vina de la producatorii autohtoni.

In anul scolar 2009-2010, Guvernul a adaugat si programul "Mere in scoli" prin care elevii romani primeau fructe proaspete. Beneficiarii programului sunt peste doua milioane de copii din gradinite si din scoli generale. Desi pe langa livrarea de produse sanatoase elevilor, programul avea initial ca scop si sprijinirea producatorilor romani, in special a celor locali, in realitate, copiii au primit mai mult mere din Polonia.

Ramane de vazut cat din teoria de bun simt asternuta pe hartie se va si pune in practica si daca micii producatori locali vor reusi sa scape de sufocarea marilor jucatori, macar la ei in ograda. Adica, sa livreze din produsele lor macar in scolile din judet, desi ministrul a ridicat stacheta si mai sus si a precizat ca: „Noi am estimat ca piata publica locala din Romania este de peste 7 miliarde de euro - gradinite, scoli, cantine, spitale - si este pacat sa-i cheltuim cu produse din afara”.