Meseriile de bucatar, ospatar sau receptioner ar putea disparea: patronate

Meseriile de bucatar, ospatar sau receptioner ar putea disparea: patronate

Patronatele din turism au ajuns la disperare. Si au si de ce, data fiind situatia in care se afla, mai precis aceea de a nu putea opera afacerile de jumatate de an. Astfel, patronatele din turism solicita premierului Ludovic Orban un dialog bazat pe cifre, statistici şi argumente logice şi nu pe subiectivism şi atrag atenţia că vine sezonul rece în care opţiunea de a oferi masa turiştilor va deveni o imposibilitate.

Meserii pe cale de disparitie

„Trebuie să găsim programe dedicate acestui sector, cât mai repede cu putinţă, altfel nu ne va rămâne decât să ne ridicăm de la masă (aia de pe terasă) să strângem umbrela sau lumina (de la caz la caz) şi să plecăm acasă în faliment. Meseriile de bucătar, ospătar, recepţioner sau cameristă aproape că nu vor mai exista în viitor în România dacă nu luăm repede măsurile necesare. Patronatele din turism îşi doresc cu insistenţă o formă de dialog bazată pe cifre, statistici şi argumente logice, şi nu pe subiectivisme sau păreri formate din auzite. Vrem să nu mai fim nevoiţi să ieşim în stradă, nu a fost nicio plăcere pentru angajaţii noştri sa iasă şi să îşi strige nemulţumirea", se arată într-o scrisoare deschisă a Federaţiei Industriei Hoteliere din România adresată premierului Ludovic Orban.

Au iesit in strada degeaba

Reprezentanţii federaţiei atrag de asemenea atenţia că industria ospitalităţii a ieşit în stradă pe data de 19 august din disperare, deoarece „aşa zisul sprijin" oferit de statul român special pentru sectorul turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă şi a afacerilor din turism. De asemenea, ei semnalează că turismul este cel mai afectat de pandemie, afacerile scăzând în medie cu circa 70% la nivel naţional.

„Industria HORECA a ajuns la capătul puterilor, operatorii nu văd posibilităţi de ieşire din acest coşmar, iar angajaţii sunt măcinaţi de temeri, nelinişti privind locul lor de muncă (...). Toate acestea vin însă în ciuda unei percepţii, induse insistent de autorităţile române, că cei din HORECA ar fi fost puternic susţinuţi de stat în aceste momente dificile. Însăşi Preşedintele României a afirmat public faptul că Guvernul a susţinut prin mai multe măsuri industria şi că va fi nevoit să o mai facă prin alte compensări fără însă a ridica restricţiile până la momentul diminuării efectelor pandemice în ţară. Despre opinia publică ce să mai spunem, percepţia generală este că industria noastră a cerut şi a fost ajutată serios de către autorităţi, lucru care ar trebui să ne facă mai puţin vocali şi să fim ceva mai liniştiţi până trece pandemia.

De ce este sectorul HoReCa atat de aspru pedepsit?

Hotelierii mai semnalează că măsura susţinerii şomajului tehnic pe perioada stării de urgenţă a fost apreciată şi îmbrăţişată de operatorii din turism în proporţie de peste 90% , dar este o măsură generală aplicabilă în întreaga economie, la fel ca şi cea pentru susţinerea forţei de muncă cu acoperirea costurilor salariale în procent 41,5%.

In concluzie, desi opiniile specialistilor sunt greu de contestat, trebuie spus ca insistenta autoritatilor de a ingropa, efectiv, acest sector de activitate este cel putin curioasa. Mai ales in conditiile in care plajele Romaniei dau pe dinafara de turisti, asta ca sa nu mai vorbim despre alte tipuri de activitati cu puternica participare sociala, care, de asemenea, arata putina preocupare pentru masurile de distantare sociala.