Aproximativ 100.000 de angajati din sectorul HoReCa ar putea fi concediati pana la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, conform declaratiei presedintelui Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Calin Ile. Dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajati, asta inseamna, automat, ca unul din 4 angajati va fi disponibilizat. In acest context, premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, ca Guvernul va introduce o forma de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa in valoare de 20% din pierderea cifrei de afaceri pe anul 2020, raportat la 2019.
Masura, folosita deja de alte doua tari europene
Premierul Ludovic Orban a recunoscut, practic, in acest fel, ca masura somajului tehnic nu este suficienta pentru a echilibra pierderile acestui sector. „Zona HoReCa, intr-adevar, a fost foarte afectata. Dar si pentru zona HoReCa, pe langa masurile pe care le-am adoptat, vom introduce o forma de ajutor de stat, care am vazut ca este deja folosita in doua tari europene. Este o schema in care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani – 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul.
Ludovic Orban a explicat de asemenea ca si pentru zona culturala privata executivul pregateste o schema de ajutor de stat, care insa este „foarte complicat de generat”.
Cum se procedeaza in alte tari?
Industria de profil nu o duce bine nicaieri in lume in acest moment, dar unii incearca sa gaseasca masuri creative pentru a iesi din impas. In Canada, spre exemplu, se estimeaza ca 60% dintre restaurante se vor inchide definitiv in aceasta toamna. Pentru a putea supravietui, insa, jucatorii din domeniu s-au coalizat si au propus „inghetarea” taxei pe bere, care in aceasta tara se ridica la 47% din pretul total al bauturii. Prin aceasta masura simpla, prin urmare, spun cei din domeniu, salvarea restaurantelor ar fi posibila.
Nici in Europa lucrurile nu stau mai bine. Spre deosebire de Romania, insa, unde ajutorul de stat anuntat de Ludovic Orban se ridica la 20% din pierderea cifrei de afaceri pe anul 2020, in Germania afacerile – incluzand restaurantele – vor primi o compensatie de 75% din incasarile efectuate in luna noiembrie a anului trecut.
Cat despre cealalta tara europeana la care face referire Ludovic Orban cand vorbeste despre ajutoare de stat destinate acestui domeniu, este vorba despre Franta, unde sectorul ospitalitatii numara peste 3 milioane de angajati, iar cifra de afaceri a acestuia se ridica la 9% din PIB. Costul total al sustinerii afacerilor in pericol, incluzand aici restaurantele, se ridica, conform guvernului francez, la 15 miliarde de euro lunar.
O statistica pentru anul 2016, data publicitatii in anul 2019, arata de altfel ca primele trei tari din Uniunea Europeana din punct de vedere al numarului de restaurante erau, la vremea respectiva, Franta, Italia si Germania, cu Romania urmand abia pe locul 17.
In loc de concluzii
Desi masura acordarii banilor nerambursabili este de preferat, pe termen scurt, inchiderii restaurantelor, singura intrebare care se ridica este: cat pot sustine Guvernul Romaniei, respectiv Uniunea Europeana, acest lucru? Iar daca raspunsul, la prima vedere, este simplu – oricat, prin tiparirea de moneda – adevarul este ca aceasta nu poate fi o masura sustenabila pe termen lung. Iar asta pentru ca riscul scaparii de sub control a inflatiei este mult prea mare, mai ales intr-o perioada in care Europa incearca sa se stabilizeze si sa isi consolideze rolul de jucator cu anvergura mondiala.