Magiunul de prune Topoloveni – furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei

Magiunul de prune Topoloveni – furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei

Magiunul de prune Topoloveni este singurul producator roman de conserve din fructe si legume 100% naturale. Produsele companiei nu contin aditivi alimentari, E-uri, zahar adaugat sau conservanti. Pot fi consumate de catre toate categoriile de varsta , de la 6 luni, pana la persoanele varstnice si cele carora le este interzis consumul de zahar sau sare. Toate acestea, din respect pentru sanatatea consumatorilor si a traditiei gastronomice romanesti.

 

De la o simpla fabrica, la certificare IGP

Istoria magiunului de la Topoloveni incepe in 1914, cand a fost infiintata prima fabrica de acest gen din tara, cunoscuta sub denumirea de ”Cooperativa din Topoloveni”, unde se producea magiun din prune si din alte fructe. Incepand cu anul 2001, vechea fabrica a fost preluata de compania Sonimpex (actuala producatoare de magiun Topoloveni), fiind imbunatatita tehnologic, conform standardelor internationale, ceea ce a determinat un progres in ceea ce priveste calitatea produselor si recunoasterea nationala si internationala a acestei calitati.

Datorita cererii pietei europene, in perioada 2001-2008, productia anuala de aproximativ 150 tone a fost dedicata unui singur produs: magiunul de prune Topoloveni, exportat in proportie de 100% in vrac. In anul 2004, magiunului de prune Topoloveni este inregistrat ca ”produs traditional romanesc” in baza de date a Ministerului Agriculturii;

In 2011, magiunul din prune Topoloveni a primit din partea Uniunii Europene certificarea de Indicatie Geografica Protejata (IGP), Sonimpex fiind primul producator din industria alimentara romaneasca care a obtinut aceasta forma de protectie a unui produs. O singularitate aparte a IGP pentru magiunul din prune Topoloveni este ca, dintre cele aproximativ 1500 de certificari de calitate oferite de Uniunea Europeana, este singurul IGP care a fost acordat unui producator individual. Publicarea brandului ”Magiun de prune Topoloveni” in Jurnalul Oficial al U.E. reprezinta o recunoastere a autenticitatii, a traditiei, a istoriei, a reputatiei si a exceptionalelor calitati ale produsului, plasandu-l in categoria premium a dulceturilor din fructe.

In ultimii ani, Uniunea Europeana a oferit Sonimpex Topoloveni fonduri de aproximativ 2.000.000 de euro pentru promovarea magiunului din prune in Elvetia, Norvegia, Rusia, SUA, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia si Vietnam.

 

Magiun fara zahar, aditivi sau conservanti

Magiunul de prune Topoloveni a primit certificatului LAREX, care  atesta ca acesta este ”un produs natural, fara adaos de zahar, conservanti si aditivi alimentari, recomandat pentru diabetici”. Doi ani mai tarziu, cu acelasi produs, compania devine furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei.

Datele financiare ale SONIMPEX TOPOLOVENI arata o cifra de afaceri de 4,6 milioane lei, in usoara crestere fata de anul precedent si un profit net in scadere cu 21%. Cu toate acestea, magiunul de Topoloveni ramane o marca inregistrata si alegerea consumatorilor in ceea ce priveste calitatea. De ce? Pentru ca magiunul de Topoloveni este produs dupa o reteta traditionala: este preparat in cazane cu pereti dubli, sub temperatura controlata de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel incat sa se evapore toata apa. Datorita acestei metode de preparare, magiunul de Topoloveni nu are nevoie de conservanti.

Printre delicatesele produse cu succes, amintim si: ardei capia copt marinat, zacusca de ghebe, zacusca de fasole, dulceata de gutui, dulceata de momordica, sarmale de post cu prune, dulceata de petale de trandafiri, dulceata de flori de salcam, magiun de mar, magiun de dovleac.