De ce au ramas terasele si restaurantele inchise dupa data de 15 mai, in ciuda faptului ca alte state, cum ar fi Germania, Spania, Italia, Serbia, au permis ca ele sa fie deschise? Ei bine, raspunsul a venit prin vocea lui Ludovic Orban, care a argumentat prin faptul ca sectorul HoReCa are o contribuţie mica la PIB, de sub 1%, iar sanatatea populaţiei este mai importanta. Bineinteles, in tot acest timp domeniul HoReCa continua sa fie printre cele mai afectate in aceasta perioada, cei circa 400.000 de angajati din acest domeniu nemaiputand supravietui foarte mult timp cu cei 1000-1500 de lei pe luna, cat reprezinta somajul tehnic pentru acest sector de activitate.
Distantarea sociala se poate aplica si pentru HoReCa
Ca sa poata supravietui, de altfel, domeniul HoReCa a facut singura miscare logica posibila in acest context, migrand catre firmele de delivery, singurul mod credibil in care aceasta industrie estimata la 15-17 miliarde de lei (ceea ce ar reprezenta 1,5% din PIB si nu 1%, cum pretinde domnul Ludovic Orban) poate supravietui in aceasta perioada. Cat despre argumentul conform caruia distantarea ar fi, daca nu imposibil, cel putin dificil de aplicat in acest domeniu, in realitate lucrurile nu stau tocmai asa, fiind de preferat, spre exemplu, ca un restaurant sa functioneze chiar si cu recomandarea de a pastra libere la mese locurile considerate riscante din punct de vedere epidemiologic, decat ca acel restaurant sa nu functioneze deloc si sa genereze pierderi poate irecuperabile pentru businessul respectiv. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca, fie si daca consideram ca acest domeniu de activitate se situeaza la 1% din PIB, prin comparatie domeniul saloanelor de infrumusetare reprezinta un business de aproximativ 1 miliard de lei (cca. 0,1% din PIB) si cu toate acestea el deja activeaza inca de la prima serie de relaxari. Asta ca sa nu mai spunem ca si in acest caz, al saloanelor de infrumusetare, distantarea sociala este la fel de greu de aplicat ca si in cazul HoReCa.
Ministrul Economiei ar bea si el o cafea la terasa
In ce priveste subiectul fierbinte al HoReCa, ministrul Economiei, Virgil Popescu, este de parere insa ca trebuie sa asteptam recomandarile Ministerului Sanatatii pentru a sti cu siguranta cand poate fi repornit acest domeniu de activitate. „Cred ca primul lucru care se poate face pe zona de Horeca este sa incepem treptat deschiderea teraselor cand cei de la Ministerul Sanatatii vor permite - şi eu sper cât mai repede pentru că, spun sincer, cred ca tuturor de aici şi tuturor celor care ne ascultă ne este dor să mergem să bem şi noi o cafea la o terasa, să ne mai uităm la lumea cum trece pe stradă - după care vor urma restaurantele în interior”, a declarat de altfel acesta. Asadar, pana nu spune Ministerul Sanatatii ca HoReCa poate reporni, acest lucru nu se va intampla, asta este sigur. Avand in vedere insa ca somajul tehnic nu va mai fi acordat dupa data de 1 iunie decat celor care activeaza in domeniul spectacolelor, este foarte posibil sa ne asteptam la o relaxare in ce priveste HoReCa incepand de la aceasta data. Voi ce credeti, cand ar putea fi repornit domeniul HoReCa in conditii de siguranta?